logo

logo

piątek, 10 maja 2013

Zupa z młodej kapusty

Największe liście z młodej kapusty rzadko bywają na tyle smaczne, żeby je dawać do surówki. Zauważyłam, że wiele osób je wyrzuca, zresztą nawet pan w warzywniaku zawsze mnie pyta czy je oberwać. Ja uparcie nie pozwalam obrywać i zabieram całą kapustę do domu, a z największych liści robię wiosenną zupę, która jest dobra zarówno na zimno w formie chłodnika jak i na ciepło. Zapewniam Was, że po obgotowaniu tych ciemniejszych liści kapusta zyskuje na smaku, traci goryczkę i w zupie smakuje bardzo dobrze. 




Składniki:
liście młodej kapusty (500g)
ziemniaki (300g)
2 duże marchewki (200g)
seler (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, suszone zioła)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.





Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w plasterki, selera w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. W tym czasie drobno siekamy liście kapusty i dorzucamy je do zupy na sam koniec gotowania. Całość przyprawiamy i gotujemy około 5 minut.




Wartość energetyczna całej zupy z młodą kapustą – 480kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 95kcal