logo

logo

czwartek, 6 czerwca 2013

Pieczone cebule z serkiem ziołowym





Składniki:
cebula (500g)
serek wiejski (150g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków)

 







Przygotowanie:
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 200st ok. 20 minut. Podajemy z serkiem wiejskim z ziołami.

Pieczone cebule są słodkawe w smaku (jak podsmażana cebulka) i bardzo łatwo się rozwarstwiają, więc można na ciepło je porozdzielać na osobne „łódeczki” i nałożyć do nich serek wiejski. 




Wartość energetyczna wszystkich pieczonych cebul i serka wiejskiego – 290kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 całego dania) – 145kcal