logo

logo

czwartek, 6 czerwca 2013

Pieczone cebule z serkiem ziołowym





Składniki:
cebula (500g)
serek wiejski (150g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków)

 







Przygotowanie:
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 200st ok. 20 minut. Podajemy z serkiem wiejskim z ziołami.

Pieczone cebule są słodkawe w smaku (jak podsmażana cebulka) i bardzo łatwo się rozwarstwiają, więc można na ciepło je porozdzielać na osobne „łódeczki” i nałożyć do nich serek wiejski. 




Wartość energetyczna wszystkich pieczonych cebul i serka wiejskiego – 290kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 całego dania) – 145kcal 


 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam cebulę więc na pewno wypróbuję:)
    i oczywiście a propos cebuli:) co z cebulą karmelizowaną, a dokładniej z jej kalorycznością?cebulę karmelizowaną przygotowuję tylko z solą i pieprzem więc czy będzie miała tylko tyle kalorii co zwykła cebula czy więcej z racji wytrącającego się karmelu/cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam zielonego pojęcia. Jakbym miała liczyć w celach podliczenia dnia do bilansu i jeśli faktycznie cukru tam nie dodajesz tylko sól i pieprz, to bym zostawiła to na poziomie normalnej cebuli i nie wnikała w szczegóły, bo to nie będzie miało znaczenia dla diety. No chyba ze z 5kg cebuli ktoś by zjadł, to pewnie już by się coś uzbierało.

      Usuń
    2. chyba nikt nie byłby wstanie zjeść od razu 5 kg cebuli:)chociaż może ktoś by się znalazł:):) dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

      Usuń
    3. No jasne, że nie. Chodziło mi tylko o to, że przy kilku cebulach nie warto sobie aż tak głowy tym zawracać :)

      Usuń
  2. Hm, a skąd te dodatkowe kalorie by się tam wzięły? Z powietrza?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś na kolacje zrobiłam:P pyszna:)

    OdpowiedzUsuń