logo

logo

piątek, 28 czerwca 2013

Lody jogurtowo-truskawkowe





Składniki:
truskawki (300g)
jogurt naturalny gęsty (150g)
1 białko (40g)

 






Przygotowanie:
Truskawki miksujemy na mus, dodajemy gęsty jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksujemy, żeby koktajl się lekko spienił. Mus jogurtowy wstawiamy do zamrażarki, co godzinę wyciągamy i miksujemy dokładnie blenderem, dzięki czemu lody będą kremowe, napowietrzone i bez kryształów wody. Po kilku zmiksowaniach, kiedy lody będą miały dość gęstą konsystencję dodajemy białko. Białko wcześniej miksujemy, aż będzie pieniste, ale nadal lejące. Całość delikatnie mieszamy łyżką (już nie miksujemy) i mrozimy. Gotowe lody przed nałożeniem wystarczy zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej ukształtować z nich gałki. 




Wartość energetyczna całych lodów jogurtowo-truskawkowych – 190kcal

Wartość energetyczna na 100g lodów – 40kcal/100g 


 

13 komentarzy:

  1. Fajny, prosty sposób na domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak ktoś nie ma blendera z opcją kruszenia lodu? Samo mieszanie wchodzi w grę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zwykły masz? to nie jest jakiś wielki lód, to nie będzie zmarznięte na kamień, taka gęsta breja bardziej. Ja mam zwykły mikser z Reala z końcówką blendera, chyba mnie kosztował grosze, marki pewnie Real czy coś i działa :)

      Usuń
  3. Mój blender zawiódł, rozwalił się na tych lodach, musiałam dokończyć normalnymi końcówkami :P Ale lody pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile wychodzi z rego galek : D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia :)Lodów masz około 500g, więc jak jedna gałka to 50g wychodzi 10.

      Usuń
  5. a czy mozna zamiast truskawek dać kakao? wyjdą lody kakaowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie jakbym próbowała to by był przepis na lody kakaowe. Nie mam pojęcia czy można.

      Usuń
  6. podpinam się do pytania wyżej - czy można zrobić w ten sposób wyżej kakaowe? jeśli tak, to łyzka kakao na 150g jogurtu wystarczy? pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)

    PS. MASZ ŚWIETNY BLOG, CUDOWNE PRZEPISY, DZIĘKUJĘ, ŻE SIĘ Z NAMI NIMI DZIELISZ.. DZIĘKI TWOIM PRZEPISOM, MOJA WAGA W MIESIĄC POKAZAŁA 6 KG MNIEJ:) DZIĘKUJĘ CI :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a można zmiksować standardowym mikserem ?

    OdpowiedzUsuń
  8. w czym robisz te lody? bo nie bardzo wiem do czego je włożyć i jeszcze pytanie ile powinny być w zamrażarce bo w przepisie napisałaś że co godzinę ale przez ile co godzinę? :)
    PS: Twoje przepisy sa genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to mrożę w pojemnikach po lodach czy innych plastikowych, których mam sporo. A co godzinę do momentu, aż zacznie stawiać opór, bo wtedy już jest na tyle gęste, że się nie oddzieli woda od reszty.

      Usuń