logo

logo

środa, 5 czerwca 2013

Marchewka w musztardzie francuskiej

 



Składniki:
marchew (500g)
2 duże cebule (200g)
musztarda francuska (50g)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, chili)

 




Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy na plasterki, następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy i dusimy na patelni pod przykryciem. Do garnka wrzucamy ugotowaną marchewkę, uduszoną cebulę, przecier pomidorowy i musztardę francuską. Całość przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Marchewkę podajemy na ciepło. Połączenie smaków zaskakujące, dlatego podpowiadam kolejny sposób na marchewkę, żeby nie było nudy na diecie.



Wartość energetyczna całej marchewki – 300kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 marchewki) – 75kcal