logo

logo

środa, 10 lipca 2013

Czosnkowa sałatka z bobem


Składniki:
pomidory (250g)
bób (250g)
natka pietruszki
świeże zioła
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
½ łyżeczki soli
przyprawy (sól, pieprz, chili, czosnek)

 




Przygotowanie:
Do kubeczka dodajemy posiekaną natkę pietruszki, świeżo posiekane dowolne zioła, pół łyżeczki soli, dowolne przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy octem winnym (opcjonalnie cytrynowym lub innym z dodatkiem soku z cytryny) i dokładnie mieszamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Bób gotujemy do miękkości i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do bobu. Całość zalewamy sosem czosnkowym z zieleniną i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, najlepsza jest po 2-3 godzinach, wtedy bób przechodzi smakiem zalewy octowej i smakuje idealnie. 




Wartość energetyczna całej sałatki czosnkowej z bobem – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 70kcal 


 

16 komentarzy:

  1. Sałatka super, do niej zrobiłam grillowane piersi z kurczaka :) Szybki i smaczny przepis :) pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam bób, ale jak wczoraj zobaczyłam cenę 9zł za 500g to zwątpiłam.. :(
    Poczekam aż za tę cenę będzie można kupić kilogram ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie 5zł :) Jutro kupię następny worek i znowu coś wykombinuję :)

      Usuń
    2. 2.5 zł :) ja to mam szczęście :)

      Usuń
  3. A nie wyskubujesz bobu z tych skórek? Ja zawsze się umęczę żeby wyskubać i nie zjeść całości zanim zrobię sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie, kiedyś dłubałam, bo mnie tak mama nauczyła. A potem poznałam mojego męża i on patrzył jak na dziwoląga, bo u niego zawsze ze skórką się jadło. To zaczęłam jeść ze skórką i nawet bardziej mi smakuje :)

      Usuń
    2. to całkiem odwrotnie niż u mnie, to ja cale życie jem ze skorka, a mój mąż dłubie i dłubie ;)

      Usuń
  4. UUUh! poszalałam ;) W Katowicach 1kg bobu za 10zł.
    Mam zamiar dziś po pracy zrobić sałatkę... resztę pewnie zjem nie patrząc, że dużo ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW! Sałatka super - pierwszy raz w życiu robiłam sałatkę z bobem, zawsze jedliśmy tylko ugotowany...nie spodziewałam się, że będzie mi tak smakować:)
    jedyny minus - jem bób bez skórki i niestety za każdym razem cedziłam.... mimo tego rewelacja - Magda jesteś wielka!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też wydłubuję bób z łupinek, kurczę może spróbuję pożreć następnym razem z łupinką, bardzo podoba mi się ta sałatka ;)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak młody to smakuje super, stary faktycznie ma twardą i czasem też dłubię, ale na początku sezonu nigdy.

      Usuń
  7. Wczoraj zrobiłam sałatkę na kolację, dobra ale ostra i smak bobu został zabity przez czosnek i natkę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Musimy wypróbować ten przepis! Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie na najlepszą sałatkę lata 2013! Więcej na https://www.facebook.com/MapaZdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie: Czy ocet winny można czymś innym zastąpić?

    Proszę o odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można każdym innym octem lub sokiem z cytryny.

      Usuń
  10. bardzo dobra salatka.po zrobieniu sosu balam sie ze bedzie czuc ocet za bardzo ale po wymieszaniu jest ok.

    OdpowiedzUsuń