Składniki:
czarna porzeczka (200g)
cukier waniliowy (15g)
aromat waniliowy
½ kisielu cytrynowego bez cukru
czarna porzeczka (200g)
cukier waniliowy (15g)
aromat waniliowy
½ kisielu cytrynowego bez cukru
Przygotowanie:
Czarną porzeczkę z cukrem waniliowym mielimy blenderem na gładki mus. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i wstawiamy mus porzeczkowy do zamrażarki. Co jakiś czas (mniej więcej co godzinę) wyciągamy go i miksujemy blenderem, żeby był gładki, bez kryształków lodu. Kiedy już będzie zmrożony na tyle, że będzie gęsty dodajemy ugotowany (ciepły) kisiel i miksujemy go razem z owocami. Następnie po godzinie jeszcze raz miksujemy, przekładamy do pojemniczka i mrozimy. Przed podaniem wyciągamy mus na 10-15 minut z zamrażarki i po tym czasie powinien już dobrze się nakładać do pucharków.
Czarną porzeczkę z cukrem waniliowym mielimy blenderem na gładki mus. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i wstawiamy mus porzeczkowy do zamrażarki. Co jakiś czas (mniej więcej co godzinę) wyciągamy go i miksujemy blenderem, żeby był gładki, bez kryształków lodu. Kiedy już będzie zmrożony na tyle, że będzie gęsty dodajemy ugotowany (ciepły) kisiel i miksujemy go razem z owocami. Następnie po godzinie jeszcze raz miksujemy, przekładamy do pojemniczka i mrozimy. Przed podaniem wyciągamy mus na 10-15 minut z zamrażarki i po tym czasie powinien już dobrze się nakładać do pucharków.
Wartość energetyczna całych lodów z czarnej porzeczki – 185kcal
Wartość energetyczna na 100g – 40kcal/100g