logo

logo

wtorek, 16 lipca 2013

Lody z czarnej porzeczki





Składniki:
czarna porzeczka (200g)
cukier waniliowy (15g)
aromat waniliowy
½ kisielu cytrynowego bez cukru

 





Przygotowanie:
Czarną porzeczkę z cukrem waniliowym mielimy blenderem na gładki mus. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i wstawiamy mus porzeczkowy do zamrażarki. Co jakiś czas (mniej więcej co godzinę) wyciągamy go i miksujemy blenderem, żeby był gładki, bez kryształków lodu. Kiedy już będzie zmrożony na tyle, że będzie gęsty dodajemy ugotowany (ciepły) kisiel i miksujemy go razem z owocami. Następnie po godzinie jeszcze raz miksujemy, przekładamy do pojemniczka i mrozimy. Przed podaniem wyciągamy mus na 10-15 minut z zamrażarki i po tym czasie powinien już dobrze się nakładać do pucharków. 




Wartość energetyczna całych lodów z czarnej porzeczki – 185kcal

Wartość energetyczna na 100g – 40kcal/100g


 

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na lody. Zupełnie zapomniałam o porzeczkach i zrobieniu z nimi lodów domowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie sorbety:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Magdo! 5:39?! od samego rana w temacie kulinariów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak mam, to już było po prysznicu i ćwiczeniach z Ewą Chodakowską, w pełnym makijarzu i przed wyjściem do pracy :) Bo ja dzień zaczynam o 4:00 ćwiczeniami :)

      Usuń
    2. podziwiam .. :)
      tola

      Usuń
  4. Wydaje się świetnym pomysłem na deser w ostatnie upalne dni

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba jestem jakimś dziwolągiem, bo nie przepadam za lodami i słodyczami, ale muszę powiedzieć, że jak sobie patrzę na te zdjęcia, to te ciasteczka wszystkie i lody wyglądają bardzo, bardzo apetycznie, dlatego obiecuję sobie, że kiedyś się wezmę i zrobię dietetyczną wz, ciasto z agrestem i cynamonowe ślimaczki :)
    tola

    OdpowiedzUsuń