Składniki:
jogurt naturalny (200g)
natka pietruszki
świeża bazylia
świeże oregano
świeży cząber
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kardamonu
chili
przyprawy (sól)
jogurt naturalny (200g)
natka pietruszki
świeża bazylia
świeże oregano
świeży cząber
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kardamonu
chili
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
Natkę pietruszki i świeże zioła w dużej ilości drobno siekamy. Zioła mogą być dowolne, byle by były świeże i aromatyczne. Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, wrzucamy natkę pietruszki, posiekane zioła, sok z cytryny, sproszkowany kardamon i odrobinę soli do smaku. Dodajemy chili – świeże, suszone lub sproszkowane, ilość według uznania i osobistych preferencji. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Natkę pietruszki i świeże zioła w dużej ilości drobno siekamy. Zioła mogą być dowolne, byle by były świeże i aromatyczne. Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, wrzucamy natkę pietruszki, posiekane zioła, sok z cytryny, sproszkowany kardamon i odrobinę soli do smaku. Dodajemy chili – świeże, suszone lub sproszkowane, ilość według uznania i osobistych preferencji. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Wartość energetyczna całego dressingu – 130kcal
Wartość energetyczna na 100g – 65kcal/100g