logo

logo

czwartek, 11 lipca 2013

Sałatka ogórkowa z bobem i orzechami




Składniki:
ogórki gruntowe lub szklarniowe (300g)
bób (250g)
orzechy włoskie (15g)
koperek
jogurt naturalny (50g)
przyprawy (sól, pieprz)

 





Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy bób, posiekany koperek i pokrojone drobno orzechy włoskie. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. 




Wartość energetyczna całej sałatki ogórkowej z bobem – 330kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 165kcal 


 

10 komentarzy:

  1. Fantastyczne połączenie - bób, ogórek i orzechy, podoba mi się! Zrobię sobie na 'lunch' do pracy - bez podgrzewania, a można się najeść :) Dzięki za ten pomysł, jak i wszystkie inne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam bób, muszę orzechy zakupić - musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mam w lodówce resztki bobu i ogórki z którymi nie mam co robić. Chyba czytasz mi w myślach kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie polecam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków :) Uwielbiam dania z ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. musze sprobowac, bo bob uwielbiam a ja do bobu dodaje pokrojonego w kostke pomidora, cebulke, przyprawy i troche oliwy z oliwek

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie sobie jem sałatkę w pracy, na lunch jest idealna. Polecam bo faktycznie bardzo smaczna.
    Dzięki za znakomite przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyno jesteś niesamowita, uwielbiamy z siostrą twojego bloga :-))))))

    OdpowiedzUsuń