Składniki:
ogórki gruntowe lub szklarniowe (300g)
bób (250g)
orzechy włoskie (15g)
koperek
jogurt naturalny (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
ogórki gruntowe lub szklarniowe (300g)
bób (250g)
orzechy włoskie (15g)
koperek
jogurt naturalny (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy bób, posiekany koperek i pokrojone drobno orzechy włoskie. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy bób, posiekany koperek i pokrojone drobno orzechy włoskie. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Wartość energetyczna całej sałatki ogórkowej z bobem – 330kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 165kcal