logo

logo

wtorek, 27 sierpnia 2013

Torcik z patelni z kremem budyniowym

Torcik bez pieczenia, od dawna się do niego przymierzałam i w końcu zrobiłam. Czas wykonania 45 minut – idealnie miękkie biszkopty, krem budyniowy, polecam bardzo! 


Składniki na biszkopty:
3 jajka (180g)
mąka pszenna (60g)
cukier (40g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
olej (5ml)
 
Składniki na poncz:
woda (200ml)
cukier (20g)
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę budyniową:
mleko (400ml)
1 budyń waniliowy bez cukru
cukier (20g)
1 serek waniliowy (150g)

świeże owoce (200g) 



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy ją do ubitej masy z jajek i delikatnie mieszamy łyżką, żeby nie stracić puszystości ciasta. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju (biszkopt ma tendencję przyklejania się nawet do teflonu, więc lepiej dla ładnego wyglądu placków posmarować olejem). Placki biszkoptowe smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, wtedy lekko rosną. Smażymy z dwóch stron, jak naleśniki. Z podanych proporcji wychodzą 4 placki biszkoptowe o średnicy około 20cm. 

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (400ml) i z mniejszą ilością cukru (20g). Po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy typu Danio i miksujemy blenderem na krem.

Poncz przygotowujemy z gorącej wody, cukru i soku z cytryny, proporcje do smaku, tu wpisałam orientacyjnie. 

Na talerzu układamy pierwszy placek biszkoptowy, ponczujemy go i nakładamy część masy budyniowej oraz trochę owoców. Na to kładziemy drugi placek biszkoptowy – ponczujemy, nakładamy krem, aż do ostatniego placka, wierzch dekorujemy owocami. Torcik chłodzimy w lodówce kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 10 porcji. 




Wartość energetyczna całego torcika z patelni – 1420kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/10 torcika) – 140kcal 


20 komentarzy:

  1. Koniecznie wypróbuję:-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musze zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. :) Ale mam ochotę na taki biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhm :D Ostatnio coś trafiam na rzeczy z patelni, gdzieś widziałam pizzę z patelni, teraz torcik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pizzę też się czaję, tylko nie mam kiedy zrobić, żeby było komu jeść :)

      Usuń
  6. Mam ochotę to zrobić, ale jakoś nie mam szczęścia do przekładanych/warstwowych ciast z tego bloga. Królewicz mi nie wyszedł, ciasto z musem gruszkowym miało wysokość centymetra. Jeśli i to schrzanię, to więcej się nie tykam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzymam kciuki, to musi się udać!

      Usuń
    2. Jak mówiłam, to był ostatni raz. Porażka.

      Usuń
  7. cudny torcik :-) tola

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo super :) nie mam piekarnika więc taka propozycja dla mnie jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  9. czy odwracasz te biszkopty na drugą stronę po upieczeniu?pozdrawiam Czesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dość istotna uwaga, z dwóch stron, zapomniałam dopisać :) Ale już uzupełniłam braki, dziękuję.

      Usuń
  10. Jestem ciekawa czy na zwykłej patelni też się da to zrobić? Bo nie posiadam teflonowej na dzień dzisiejszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie posiadam innej, więc nie wiem, próbuj.

      Usuń
  11. a jak długo z każdej ze stron trzeba piec takie biszkopciki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle co naleśniki, po kilka minut, aż się zetną.

      Usuń
  12. Biszkopt z patelni? brzmi ciekawie, koniecznie musze wypróbować ten przepis :) jak zrobię dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakiego dokladniej serka uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np Danio, albo homogenizowany waniliowy. Jaki jest pod ręką.

      Usuń