logo

logo

środa, 21 sierpnia 2013

Sałatka z arbuza i białego sera

Oryginalny przepis, który widziałam w Kuchnia TV zawierał ser feta, ale że nie miałam go w domu, a do tego to ser dość tłusty, to eksperymentalnie użyłam sera białego chudego, który po prostu porządnie przyprawiłam.

 
 

Składniki:
arbuz (200g)
ogórek zielony (200g)
ser biały chudy (100g)
pestki słonecznika (10g)
1/2 łyżki octu balsamicznego
oliwa (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)

 




Przygotowanie:
Biały ser kroimy w kostkę, skrapiamy octem balsamicznym (opcjonalnie może być jabłkowy lub winny), przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Ser zostawiamy na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza kroimy w kostkę, ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i wszystko dorzucamy do białego sera. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy pestki słonecznika i delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić kostek sera ani arbuza. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. 




Wartość energetyczna całej sałatki z arbuza – 300kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 150kcal