logo

logo

środa, 21 sierpnia 2013

Sałatka z arbuza i białego sera

Oryginalny przepis, który widziałam w Kuchnia TV zawierał ser feta, ale że nie miałam go w domu, a do tego to ser dość tłusty, to eksperymentalnie użyłam sera białego chudego, który po prostu porządnie przyprawiłam.

 
 

Składniki:
arbuz (200g)
ogórek zielony (200g)
ser biały chudy (100g)
pestki słonecznika (10g)
1/2 łyżki octu balsamicznego
oliwa (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)

 




Przygotowanie:
Biały ser kroimy w kostkę, skrapiamy octem balsamicznym (opcjonalnie może być jabłkowy lub winny), przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Ser zostawiamy na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza kroimy w kostkę, ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i wszystko dorzucamy do białego sera. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy pestki słonecznika i delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić kostek sera ani arbuza. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. 




Wartość energetyczna całej sałatki z arbuza – 300kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 150kcal 


 

16 komentarzy:

  1. świetna sałatka na letnie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zbieram sie do tej sałatki i zbieram :) =D

    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przed chwilką zrobiłam..miałam serek capri..i wyszło całkiem nieźle..

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre było, a komentarz usłyszałam taki" Dobry ten pomidor pomieszany z tym ogórkiem i serem, smakuje PRAWIE JAK ARBUZ" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że to bardzo odważne połączenie. Nie wiem, może jestem insza, ale boję się łączyć warzywa z owocami. Chyba, że mowa o jabłku, marchwi i buraku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się bałam, bo nie lubię owoców w surówkach nawet, ale tu mi smakowało. Muszę to zrobić też na słodko, tylko arbuz, serek i jakieś słodzidło.

      Usuń
  6. Hej, ja trochę z innej beczki ;) Zapraszam Cię do dołączenia do mojego spisu blogów - fitblogerzy.blogspot.com
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej! Mam gorąca prośbę. Właśnie byłam na Festiwalu Indyjskim. Smakowalam jakieś białe placki- trochę cebulowe, smażone na oleju. Do tego szaszlyk z kalafiora, papryki, cukini w jakiejs panierce i smażone na oleju chyba i na koniec był pierozek sporych rozmiarów z soja lub soczewica, chyba ziemniak, papryka może pomidor. A na deser ciastko ala krowka, i takie dwuwarstwowe czekoladowo-waniliowe. Może znasz te przepisy? Smak potraw był niesamowity. Jeżeli możesz to dolacz prosze te przepisy na swojej stronie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co opisujesz wiem jak wygląda, nawet niektóre potrawy wiem jak smakują. Mam książkę pt. Kuchnia Kryszny. Polecam Ci ją zakupić, to wszystko tam jest, te ich desery całkiem inne niż nasze. Był czas, że z książką się nie rozstawałam. Jakby mi ktoś tak gotował i doprawiał jak oni gotują, to bym mogła to jeść codziennie.

      Usuń
  8. Indyjska kuchnia jest przepyszna, nauczylam sie sama robic ser bialy paneer, przepis jest bardzo prosty, wystarcza mleko i cytryny ;-) mozna go potem tez mrozic i smakuje jak zwykly, nasz bialy ser. Tez bym byla wdzieczna za jakies indyjskie, odchudzone potrawy ;-) w wolnej chwili Madzia oczywiscie! Pozdrawiam, tola

    OdpowiedzUsuń
  9. ja robię taką sałatkę właśnie z serem feta, arbuzem, mieszanką sałat (albo samym szpinakiem), fasolką zieloną szparagową i pestkami ( uprażonym siemieniem lnianym, dynią, słonecznikiem). Fetę kupuję taką "prawdziwą", która się tak nie rozpada jak mlekovita. Do sałatki dodaję tylko trochę oliwy z oliwek extra vergin. Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta i smaczna ;) Robiłam ją już kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Troche sie balam takego polaczenie. Wlasnie ja zjadlam. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi smakowala. Warto eksperymentowac- :))

    OdpowiedzUsuń