logo

logo

poniedziałek, 23 września 2013

Gulasz z piersi z mozzarellą





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 cebula (100g)
2 marchewki (200g)
mleko (200g)
mąka ziemniaczana (10g)
mozzarella (120g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

 


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu obsmażamy kilka minut z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, wszystko dorzucamy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Do szklanki wlewamy zimne mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dolewamy mleko do mięsa z warzywami. Gulasz mieszamy, po chwili powinien lekko zgęstnieć. Na końcu na wierzchu układamy plasterki mozzarelli, dodajemy posiekany koperek, przykrywamy pokrywką, wyłączamy gaz i po kilku minutach ser powinien być lekko roztopiony, a gulasz gotowy do podania.



Wartość energetyczna całego gulaszu z mozzarellą – 1015kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 gulaszu) – 200kcal 




20 komentarzy:

  1. Super przepis:) Łatwy i szybki:) A np. zamiast mozzarelli można też wlać trochę serka wiejskiego i też ładnie się rozpuści:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, mam wszystkie składniki poza mozzarellą, ale jakiś zamiennik się znajdzie :) Jutro zrobię na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, ostatnio głowię się, jaki gulasz zrobić, żeby dobrze zjeść i się nie narobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, świetna inspiracja, zrobiłam wczoraj, był przepyszny:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis! Przed chwilą zjadłam na obiad z wielkim smakiem. Muszę przyznać, że przepisy z użyciem kurczaków na tym blogu są nie tylko smaczne i proste do wykonania ale i szybkie. Wielkie dzięki, Magdo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie tym bardziej cieszy, że ja tych mięsnych dań nigdy nawet nie próbowałam :) Na bloga wstawiam to, co mąż pochwali, bo tylko on je potrawy mięsne u mnie w domu.

      Usuń
  6. robiłam dzisiaj na obiad z dodatkiem ryżu - pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lepiej było by podawać wartość energetyczną w gramach ? Mi zostało trochę z obiadu chciałam zjeść na kolacji i teraz nie wiem ile ma kcal. A zostało mi 120 g

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest po prostu rewelacyjny ten gulasz !!! Do ryżu idealny :) Natasza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się,sos jest bardzo dobry.Nie miałam kurczaka to zrobiłam schab w tym sosie a do tego kasza jaglana.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy ser mozzarella nalezy rozpuscic tylko i wylacznie przed podaniem? czy mozna po rozpuszczeniu odgrzac danie nastepnego dnia i nadal zachowa smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odgrzewaliśmy to danie, było ok, ale trzeba pilnować, żeby ser nie przywierał przy podgrzewaniu.

      Usuń
  11. jaki ma byc ten ser mozarella? biala kula czy ten zołty??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam normalną białą kulke.

      Usuń
  12. hej, czy mozna podac gulasz(mniejsza ilosc) z makaronem pelnoziarniastym? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście, że można. Obiad wg. tego blogu ma mieć ok 450 kcal a porcja tego gulaszu ma dopiero 200 ;-)

    OdpowiedzUsuń