logo

logo

czwartek, 26 września 2013

Marynowane cebule





Składniki:
cebule
przyprawy (pieprz czarny w ziarenkach, gorczyca, kurkuma)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
3 łyżki kurkumy
 



Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy na pół.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy połówki cebuli i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu. Gorące cebule wkładamy do słoików, wypełniamy słoiki zalewą, dodajemy ziarenka pieprzu i gorczycy, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować! 




6 komentarzy:

  1. A jak, albo z czym takie jeść? Fasola

    OdpowiedzUsuń
  2. wkroić do sałatki np z pomidorów i sałaty, zastępując nimi ocet balsamiczny czy cytrynę dressingową!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię. Dzięki za przepis :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. lepiej smakuje (taki jest przepis mojej Mamy), gdy zamiast cukru użyje się dwóch łyżek miodu (dowolnego) i zamiast octu (w domyśle spirytusowego) ocet balsamiczny, ale tylko 100 g; warto dodać dwa-trzy ząbki czosnku, 2-3 ziarna jałowca i 2-3 goździki; można też zamiast kurkumy użyć lekkiej (nie ostrej) kari (curry - jak kto woli) oraz zrezygnować z gorczycy

    OdpowiedzUsuń