Składniki:
papryka zielona (2kg)
cebula (500g)
olej (20ml)
cukier (50g)
ocet (50ml)
przyprawy (sól, pieprz)
cebula (500g)
olej (20ml)
cukier (50g)
ocet (50ml)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki:
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, solimy i obsmażamy ją co jakiś czas mieszając. Papryka jest gotowa jak lekko zmięknie, a skórka miejscami będzie zaczynała mieć brązowe przypieczenia. Przestudzoną paprykę miksujemy lub przepuszczamy w maszynce do mięsa. Cebule kroimy w kostkę lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości, następnie studzimy i mielimy na gładką masę. Cebulę dodajemy do papryki, wsypujemy cukier, zakwaszamy octem i przyprawiamy do smaku.
Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, solimy i obsmażamy ją co jakiś czas mieszając. Papryka jest gotowa jak lekko zmięknie, a skórka miejscami będzie zaczynała mieć brązowe przypieczenia. Przestudzoną paprykę miksujemy lub przepuszczamy w maszynce do mięsa. Cebule kroimy w kostkę lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości, następnie studzimy i mielimy na gładką masę. Cebulę dodajemy do papryki, wsypujemy cukier, zakwaszamy octem i przyprawiamy do smaku.
Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.