logo

logo

piątek, 4 października 2013

Chleb cebulowy z siemieniem lnianym

 

Składniki:
woda (250ml)
mąka żytnia (100g)
mąka pszenna (250g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
1,5 łyżeczki soli
2 cebule (200g)
olej (5ml)
siemię lniane (20g)
przyprawy (suszone zioła)

 


Składniki:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami na złoty kolor. Zostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Pod koniec dorzucamy przestudzoną cebulę i siemię lniane. Ciasto ma być dość klejące. Przekładamy je do blaszki keksówki o długości 25cm i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Jeśli mamy formę silikonową – nie trzeba jej niczym smarować, tradycyjne blaszane przed włożeniem ciasta należy wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w temperaturze 180st. około 60-80 minut. Z podanych proporcji wychodzi 25 kromek o grubości 1cm.



Wartość energetyczna całego chleba cebulowego – 1500kcal

Wartość energetyczna 1 kromki (1/25 chleba) – 60kcal 




16 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb z dodatkiem cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie , apetycznie wygląda!!! Muszę wypróbować przepis ! Dziękuje !

    OdpowiedzUsuń
  3. super! kolejny przepis na chlebek :) przyznam, że już poprzedni z suszonymi pomidorami bardzo mnie zainspirował, żeby w ogóle upiec własny chleb, bo z przepisu wynika, iż nie jest to szczególnie trudne. ja planuję zrobić "czysty" jedynie posypany sezamem.
    pozdrawiam serdecznie!
    ps. dziś na obiad filet rybny w pomidorach czosnkowych. Dzięki na tyle pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jakiej funkcji piekarnika pani piecze chleb ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam siemię lniane .. trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam, jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny musi być taki chleb :)

    zagłosujmy proszę na kocham gotować ! - http://goo.gl/OPJnSn

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam... i jest przepyszny !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Magdo proszę podać jakich przypraw pani użyła do upieczenia chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A te przyprawy to jedynie suszone zioła, ze 2 łyżki ziół prowansalskich.

      Usuń
  10. wzięłam się właśnie za chlebek, dodałam oleju peperoncino, ale mam tylko mąkę graham i pełnoziarnistą, zastanawiam się czy je obie wymieszać, czy nie ryzykować i dodać wyłącznie pełne ziarno,, hmm :)
    pozdrowienia i zdrówka dla Córeczki !
    tola

    OdpowiedzUsuń
  11. ps. dodałam mąkę grahamkę, dodałam też kminku, całość zagniotłam i odczekałam godzinkę, chlebek nie jest jakiś bardzo duży, ale bardzo smaczny :)
    uwielbiam wszystko co jest z cebulą, a dzisiaj wsunęłam dwie kromki z serem białym i miodem ... pycha! :D
    tola

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis sprawdziłam i z czystym sumieniem polecam! Chlebek wyjątkowo dobry :-) Dziękuję za przepis.
    Ewcia

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek już pożarty ;) Jutro zabieram się za pieczenie drugiego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajnie, będę piekła na pewno!

    OdpowiedzUsuń