Składniki:
woda (250ml)
mąka żytnia (100g)
mąka pszenna (250g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
1,5 łyżeczki soli
2 cebule (200g)
olej (5ml)
siemię lniane (20g)
przyprawy (suszone zioła)
woda (250ml)
mąka żytnia (100g)
mąka pszenna (250g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
1,5 łyżeczki soli
2 cebule (200g)
olej (5ml)
siemię lniane (20g)
przyprawy (suszone zioła)
Składniki:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami na złoty kolor. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Pod koniec dorzucamy przestudzoną cebulę i siemię lniane. Ciasto ma być dość klejące. Przekładamy je do blaszki keksówki o długości 25cm i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Jeśli mamy formę silikonową – nie trzeba jej niczym smarować, tradycyjne blaszane przed włożeniem ciasta należy wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w temperaturze 180st. około 60-80 minut. Z podanych proporcji wychodzi 25 kromek o grubości 1cm.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami na złoty kolor. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Pod koniec dorzucamy przestudzoną cebulę i siemię lniane. Ciasto ma być dość klejące. Przekładamy je do blaszki keksówki o długości 25cm i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Jeśli mamy formę silikonową – nie trzeba jej niczym smarować, tradycyjne blaszane przed włożeniem ciasta należy wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w temperaturze 180st. około 60-80 minut. Z podanych proporcji wychodzi 25 kromek o grubości 1cm.
Wartość energetyczna całego chleba cebulowego – 1500kcal
Wartość energetyczna 1 kromki (1/25 chleba) – 60kcal