logo

logo

czwartek, 6 lutego 2014

Roladki z dorsza z płatkami migdałowymi

 




Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
2 jajka (120g)
płatki migdałów (25g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)




 


Przygotowanie:
Filety posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dusimy rybę na patelni pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywierała. Filety studzimy i rozdrabniamy widelcem na bardzo małe kawałki. Dodajemy 2 surowe jajka, płatki migdałów i kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na blacie rozkładamy folię śniadaniową, skrapiamy wodą, nakładamy masę rybną i zwilżona dłonią formujemy roladki. Z tych proporcji najlepiej podzielić masę na 2-3 roladki. Zawijamy szczelnie w folię tak, żeby podczas gotowania nic nam nie uciekło. Roladki (w folii) wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu usuwamy folię, a roladki wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Kroimy na zimno, bardzo ostry nożem. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków.



Wartość energetyczna całej masy rybno-jajecznej – 500kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka – 25kcal




2 komentarze:

  1. trzeba spróbować!!
    zapraszam do mnie http://jemyzdrowosmacznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej <3 Nie sądziłam, że to będzie aż tak smaczne. Polecam ten przepis, bo już sama spróbowałam:). Jestem tu nowa, przeglądam blog od niedawna, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona:) Przepisy są wg mnie przede wszystkim "dostępne". Produkty łatwo dostać w sklepach w większości i bardzo mi to odpowiada, pewnie jak większości osób:) i wyglądają pysznie , więc na pewno wypróbuje ich więcej:) Pozdrowienia dla Autorki!

    OdpowiedzUsuń