logo

logo

czwartek, 6 lutego 2014

Bigos z suszonymi pomidorami





Składniki:
kapusta kiszona (1kg)
2 cebule (200g)
suszone śliwki (50g)
suszone grzyby (20g)
suszone pomidory (20g)
soczewica czerwona sucha (50g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, papryka słodka, liście laurowe)




Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy przez około godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kapustę kiszoną kroimy drobno, jeśli bigos nie ma być kwaśny trzeba ją wcześniej przepłukać. Pokrojoną wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Do gotowania można dodać część przypraw, w tym liście laurowe. Czas gotowania zależy od kapusty, najczęściej jest to 1-1,5 godziny. Co jakiś czas kapustę mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy pokrojone śliwki, suszone pomidory, namoczone grzyby, podduszoną cebulę i suchą soczewicę, która powinna wchłonąć nadmiar wody. Jeśli nie mamy już wody, to odrobinę dolewamy. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze około pół godziny.



Wartość energetyczna całego bigosu – 685kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 bigosu) – 170kcal





21 komentarzy:

  1. Nie jestem fanką bigosu, ale takiej wersji chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja. Trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Suszone pomidory takie z oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, suche. Nie używam tych w oleju, bo po pierwsze po co mi olej, a po drugie jest ich tam mniej. Za tą cenę mam więcej suchych.

      Usuń
  4. No nie wiem o jakie pomidory chodzi pani Magdzie ale generalnie pomidory suszone występują nie tylko w oleju.

    OdpowiedzUsuń
  5. Stosując Pani rady schudłam w ciągu miesiąca 6kg niestety od 2 tyg waga się zatrzymała. Nie wiem co robię zle? Czy powinnam zmniejszyć ilosc kalorii? Było ok 1300 w ciągu dnia. W weekend pozwalam sobie na ciasteczko i lamkę wina więc może dlatego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej przeczekać na tym poziomie kalorii. Od jednego ciasteczka nic złego się nie stanie.

      Usuń
  6. Suszone pomidory nie są chyba zbyt tanie, nie jest to chyba ekonomiczne danie. W każdym razie spróbuję jak będzie promocja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Rossmanie 100g 6,99zł, bez oleju, suche. Z tego mi wychodzą ze 4 potrawy z suszonymi pomidorami, bo są bardzo aromatyczne.

      Usuń
    2. Przecież nikt nikogo nie zmusza do gotowania. Każda potrawa jest propozycją, więc nie rozumiem wypowiedzi. Co to w ogóle jest ekonomiczne gotowanie? Studenckie? Polecam torebke ryżu z keczupem w takim razie :P

      Usuń
  7. To zależy .Ja suszone pomidory kupiłam na placu na wagę.Nie są ciężkie a jak się wezmie z 10 dkg to napewno wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna alternatywa dla tradycyjnego bigosu, który nie ukrywam bardzo lubię, ale od lat ten sam smak. Nigdy nie wpadłam na to, że bigos można zrobić inaczej niż nakazuje przepis babci:) Brakuje mi tylko majeranku w spisie przypraw, ale to już oczywiście kwestia własnego gustu.

    OdpowiedzUsuń
  9. suszone pomidory są zwykle strasznie słone (trudno jest kupić w wersji niesolonej)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł... Mam pomidory suszone w słoiczku, taka bardziej przyprawę z czosnkiem i bazylią. Caasem dodaję do potraw z cukini lub do jajecznicy. Tych w kawałkach jeszcze nie próbowałam ale chyba muszę je zakupić bo ten bigos mnie zainteresował choć normalnie robię z kapusty mieszanej (kiszonej i zwykłej)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam przepis. Bigosik bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bigos wyszedł rewelacyjnie :-) dziękuje za inspiracje !

    OdpowiedzUsuń