Składniki:
kapusta kiszona (1kg)
2 cebule (200g)
suszone śliwki (50g)
suszone grzyby (20g)
suszone pomidory (20g)
soczewica czerwona sucha (50g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, papryka słodka, liście laurowe)
Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy przez około godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Kapustę kiszoną kroimy drobno, jeśli bigos nie ma być kwaśny trzeba ją wcześniej przepłukać. Pokrojoną wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Do gotowania można dodać część przypraw, w tym liście laurowe. Czas gotowania zależy od kapusty, najczęściej jest to 1-1,5 godziny. Co jakiś czas kapustę mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy pokrojone śliwki, suszone pomidory, namoczone grzyby, podduszoną cebulę i suchą soczewicę, która powinna wchłonąć nadmiar wody. Jeśli nie mamy już wody, to odrobinę dolewamy. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze około pół godziny.
Wartość energetyczna całego bigosu – 685kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 bigosu) – 170kcal
Suszone grzyby moczymy przez około godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Kapustę kiszoną kroimy drobno, jeśli bigos nie ma być kwaśny trzeba ją wcześniej przepłukać. Pokrojoną wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Do gotowania można dodać część przypraw, w tym liście laurowe. Czas gotowania zależy od kapusty, najczęściej jest to 1-1,5 godziny. Co jakiś czas kapustę mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy pokrojone śliwki, suszone pomidory, namoczone grzyby, podduszoną cebulę i suchą soczewicę, która powinna wchłonąć nadmiar wody. Jeśli nie mamy już wody, to odrobinę dolewamy. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze około pół godziny.
Wartość energetyczna całego bigosu – 685kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 bigosu) – 170kcal