Składniki na biszkopt:
5 jajek (300g)
mąka pszenna (100g)
cukier (50g)
kakao (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
woda (200ml)
cukier (20g)
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę:
mleko (400ml)
1 budyń czekoladowy bez cukru
cukier (20g)
1 serek waniliowy (150g)
brzoskwinie z puszki (300g)
Składniki na dekorację:
czekolada (50g)
mleko (20ml)
wiórki kokosowe (20g)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle miksując i kolejno żółtka. Następnie delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy już łyżka, żeby nie stracić na puszystości. Blaszkę o wymiarach 20x25cm smarujemy pędzelkiem olejem, wysypujemy manną i umieszczamy w niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę, po chwili staramy się wyciągnąć z niej ciasto, wtedy biszkopt ma jak „oddychać” i się nie zaparza. Zazwyczaj rośnie równomiernie, ale jakby się zdarzyło, że ma górkę, to jeszcze ciepły odwracamy do góry dnem i wtedy przynajmniej troszeczkę się wyrównuje.
Po przestygnięciu przekrawamy biszkopt tak, żeby mieć górę i dół naszego ciasta.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka (400ml) i mniej cukru (20g). Gotowy budyń chwilę studzimy, następnie do jeszcze ciepłego dodajemy serek waniliowy typu Danio i dokładnie mieszamy, aż budyń będzie jednolity o lekko kremowej konsystencji.
Przekładamy ciasto, dolną część ponczujemy, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, na niej układamy cienko pokrojone w paseczki brzoskwinie. Owoce przykrywamy drugą warstwą kremu czekoladowego i nakładamy na to górę ciasta. Wierzchnią warstwę biszkoptową ponczujemy, żeby nie była sucha.
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu na parze, dolewamy odrobinę mleka (ilość może być różna w zależności od rodzaju czekolady). Czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekoracja jest opcjonalna, bez niej ciasto też jest dobre i w ramach diety można z niej zrezygnować. Najlepsza jest czekolada deserowa z dużą zawartością kakao. U mnie w wersji imprezowej dla dzieci użyłam ich ulubionej białej czekolady. Wartość energetyczna całej dekoracji to 465kcal
Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków.
Wartość energetyczna całego ciasta z dekoracją – 2300kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/20 ciasta) – 115kcal
5 jajek (300g)
mąka pszenna (100g)
cukier (50g)
kakao (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
woda (200ml)
cukier (20g)
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę:
mleko (400ml)
1 budyń czekoladowy bez cukru
cukier (20g)
1 serek waniliowy (150g)
brzoskwinie z puszki (300g)
Składniki na dekorację:
czekolada (50g)
mleko (20ml)
wiórki kokosowe (20g)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle miksując i kolejno żółtka. Następnie delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy już łyżka, żeby nie stracić na puszystości. Blaszkę o wymiarach 20x25cm smarujemy pędzelkiem olejem, wysypujemy manną i umieszczamy w niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę, po chwili staramy się wyciągnąć z niej ciasto, wtedy biszkopt ma jak „oddychać” i się nie zaparza. Zazwyczaj rośnie równomiernie, ale jakby się zdarzyło, że ma górkę, to jeszcze ciepły odwracamy do góry dnem i wtedy przynajmniej troszeczkę się wyrównuje.
Po przestygnięciu przekrawamy biszkopt tak, żeby mieć górę i dół naszego ciasta.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka (400ml) i mniej cukru (20g). Gotowy budyń chwilę studzimy, następnie do jeszcze ciepłego dodajemy serek waniliowy typu Danio i dokładnie mieszamy, aż budyń będzie jednolity o lekko kremowej konsystencji.
Przekładamy ciasto, dolną część ponczujemy, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, na niej układamy cienko pokrojone w paseczki brzoskwinie. Owoce przykrywamy drugą warstwą kremu czekoladowego i nakładamy na to górę ciasta. Wierzchnią warstwę biszkoptową ponczujemy, żeby nie była sucha.
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu na parze, dolewamy odrobinę mleka (ilość może być różna w zależności od rodzaju czekolady). Czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekoracja jest opcjonalna, bez niej ciasto też jest dobre i w ramach diety można z niej zrezygnować. Najlepsza jest czekolada deserowa z dużą zawartością kakao. U mnie w wersji imprezowej dla dzieci użyłam ich ulubionej białej czekolady. Wartość energetyczna całej dekoracji to 465kcal
Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków.
Wartość energetyczna całego ciasta z dekoracją – 2300kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/20 ciasta) – 115kcal