logo

logo

czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe

 
Składniki na biszkopt:
5 jajek (300g)
mąka pszenna (100g)
cukier (50g)
kakao (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na poncz:
woda (200ml)
cukier (20g)
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę:
mleko (400ml)
1 budyń czekoladowy bez cukru
cukier (20g)
1 serek waniliowy (150g)
brzoskwinie z puszki (300g)

Składniki na dekorację:
czekolada (50g)
mleko (20ml)
wiórki kokosowe (20g)



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle miksując i kolejno żółtka. Następnie delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy już łyżka, żeby nie stracić na puszystości. Blaszkę o wymiarach 20x25cm smarujemy pędzelkiem olejem, wysypujemy manną i umieszczamy w niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu wyciągamy blaszkę, po chwili staramy się wyciągnąć z niej ciasto, wtedy biszkopt ma jak „oddychać” i się nie zaparza. Zazwyczaj rośnie równomiernie, ale jakby się zdarzyło, że ma górkę, to jeszcze ciepły odwracamy do góry dnem i wtedy przynajmniej troszeczkę się wyrównuje.

Po przestygnięciu przekrawamy biszkopt tak, żeby mieć górę i dół naszego ciasta.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka (400ml) i mniej cukru (20g). Gotowy budyń chwilę studzimy, następnie do jeszcze ciepłego dodajemy serek waniliowy typu Danio i dokładnie mieszamy, aż budyń będzie jednolity o lekko kremowej konsystencji.

Przekładamy ciasto, dolną część ponczujemy, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, na niej układamy cienko pokrojone w paseczki brzoskwinie. Owoce przykrywamy drugą warstwą kremu czekoladowego i nakładamy na to górę ciasta. Wierzchnią warstwę biszkoptową ponczujemy, żeby nie była sucha.

Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu na parze, dolewamy odrobinę mleka (ilość może być różna w zależności od rodzaju czekolady). Czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekoracja jest opcjonalna, bez niej ciasto też jest dobre i w ramach diety można z niej zrezygnować. Najlepsza jest czekolada deserowa z dużą zawartością kakao. U mnie w wersji imprezowej dla dzieci użyłam ich ulubionej białej czekolady. Wartość energetyczna całej dekoracji to 465kcal

Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków.



Wartość energetyczna całego ciasta z dekoracją – 2300kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/20 ciasta) – 115kcal





14 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda apetycznie i na pewno tak smakuje, ale zrobię je później, na razie mam przesyt słodyczy. Madziu u mnie na Święta większość potraw z Twoich przepisów: pasztet z marchewką i pieczarkami, rolada z żurawiną i pistacjami, faszerowane jajka ze szpinakiem i z pieczarkami, babka zebra,babeczki waniliowe i cytrynowe. Wszystko smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi babeczki waniliowe wyszły twarde :(

      Usuń
  2. Wow ! Coś nowego.Super Madzia.Moja faza na słodkie nie minęła więc na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne wygląda ta ciasto, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. witam serdecznie, jestem pierwszy raz na Twoim blogu. Sama prowadzę bloga o zdrowym stylu życia. Ciasto wygląda cudownie i to jest w nim najgorsze, bo od dzisiaj staram się być na diecie wegańskiej.

    zazdroszczę talentu i życzę miłego weekendu... :) szczęściaro! ciasto wygląda bombowo !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jakie lekkie to ciasto!
    Wcale nie tak sporo kalorii. : )
    Wygląda bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj!
    Co kilka dni wchodzę na Twojego bloga i za każdym razem wita mnie zdjęcie tego ciasta i muszę przyznać, że z wejścia na wejście kusi mnie coraz bardziej. Wygląda tak smakowicie, że aż się zakochałam. Wygląda tak leciutko i puszyście... Gdyby nie brzoskwinie, przypominałoby mi czekoladowe ptasie mleczko. O jejku... Chce mi się czekoladowego... Wkrótce moja siostra ma bierzmowanie, przyjadą goście... Hum, kto wie, może je zrobię? Tylko użyję mąki pełnoziarnistej, myślisz, że wyjdzie?
    Pozdrawiam,
    Chitos z http://kreatywny-makaron.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda i że czekoladowy to już go kocham. Muszę koniecznie go zdobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto zrobiłam wg przepisu,wyszło genialnie,w smaku przepyszne!Nawet dzieci,które nie zjadłyby brzoskwini,pochłonęły swoje porcje w całości!
    Gratuluję przepisu i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. No ja coś popsułam na etapie masy czekoladowej robiłam tak jak i całe ciasto z 1,5 porcji z racji większej blachy i wyszła mi strasznie luźna po dodaniu do niej serka i odłożeniu w chłodniejsze miejsce jestem rozczarowana;( co zrobiłam źle? jakiego budyniu używałyście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam jakiś czas temu i wyszło super.Ale zastanawiam się czy budyń mieszałaś z serkiem po prostu łyżką czy może blenderem czy mikserem?Jeśli łyżką to wychodzi tak jak w przepisie,natomiast jeśli nie to tworzy się coś w rodzaju bardziej lejącego kremu.Pewnie bym na to nie wpadła,ale wczoraj na imprezę robiłam nadzienie do babeczek,właśnie taki krem waniliowy,z przepisu Magdy oczywiście(budyń ugotowany,przestudzony i wmiksowany doń serek waniliowy).Wyszło bardzo lejące,w lodówce trochę się zastaliło,ale z ciasta czekoladowego na pewno by wypłynęło.Myślę,że w tym problem...Pozdr.Monika

      Usuń
  11. wspaniałe ciasto ,właśnie piekę

    OdpowiedzUsuń
  12. Daj znać jak wyszło, bo ja się trochę tego kremu obawiam,żeby nie był zbyt lejący;) napisz co i jak, pozdrawiam, Anka

    OdpowiedzUsuń