Składniki: makaron spaghetti suchy (100g)
tuńczyk z puszki w sosie własnym (120g)
pomidory (250g)
1 duża cebula (100g)
1 marchew (100g)
świeże listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, chili)
tuńczyk z puszki w sosie własnym (120g)
pomidory (250g)
1 duża cebula (100g)
1 marchew (100g)
świeże listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, chili)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, wszystko wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy odrobiną wody. Kiedy marchew będzie już miękka dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy razem kilka minut, żeby puściły soki. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i odsączonego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane świeżą bazylią.
Makaron gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, wszystko wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy odrobiną wody. Kiedy marchew będzie już miękka dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy razem kilka minut, żeby puściły soki. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i odsączonego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane świeżą bazylią.
Wartość energetyczna całego spaghetti z tuńczykiem – 580kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 spaghetti) – 290kcal