logo

logo

środa, 7 maja 2014

Spaghetti z tuńczykiem





Składniki: makaron spaghetti suchy (100g)
tuńczyk z puszki w sosie własnym (120g)
pomidory (250g)
1 duża cebula (100g)
1 marchew (100g)
świeże listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, chili)





Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, wszystko wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy odrobiną wody. Kiedy marchew będzie już miękka dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy razem kilka minut, żeby puściły soki. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i odsączonego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane świeżą bazylią.



Wartość energetyczna całego spaghetti z tuńczykiem – 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 spaghetti) – 290kcal 


 

10 komentarzy:

  1. Pychota. Bardzo często robię podobne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! To może być dobre.Nigdy się nie odważyłam jeść spaghetti z tuńczykiem ale trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad :) Akurat wszystkie składniki mam, tylko pomysłu brakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieźle:) kto powiedział,że na diecie nie można jeść spaghetti?;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj jadłem spaghetti ze szpinakiem.
    Następnym razem będzie Twoja wersja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba mam wszystko więc jutro pewnie taki obiad będę jadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i zjadłam :-) Prawdę mówić smak jest dla mnie tak oryginalny, że nie trudno mi się zdecydować czy mi smakowało czy nie ;-) Myślę, że jeszcze kiedyś to powtórzę bo to jest kolejne, proste i szybkie danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodam od siebie ;), że bardzo mi smakowało :). No i łatwo szybko i przyjemnie ;). Gosia

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam wczoraj...Idealna kompozycja jak dla Nas. Często korzystam z Twoich przepisów. Dziś ciasto rabarbarowe z budyniem jako że sezon na mój ukochany rabarbar trwa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne wyszło, taki prosty a zaskakuje bogactwem smaków!

    OdpowiedzUsuń