Składniki:
1 główka sałaty lodowej
papryka żółta/czerwona (200g)
1 mała cebula czerwona (50g)
natka pietruszki
1 łyżka oleju (10ml)
1 łyżka octu balsamicznego (10ml)
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
1 główka sałaty lodowej
papryka żółta/czerwona (200g)
1 mała cebula czerwona (50g)
natka pietruszki
1 łyżka oleju (10ml)
1 łyżka octu balsamicznego (10ml)
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos, do szklanki wlewamy olej, ocet, sok z cytryny (do smaku), dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
W tym czasie do miski rwiemy sałatę lodową, dodajemy pokrojona w cienkie paseczki kolorową paprykę i pokrojoną w piórka lub w kostkę czerwoną cebulę. Sałatę polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Sos najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy sałata zachowa ładny i świeży wygląd.
Wartość energetyczna całej sałatki – 220kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 75kcal