logo

logo

środa, 9 kwietnia 2014

Podsmażane kiełki mung





Składniki:
kiełki fasolki mung (200g)
1 duża cebula (100g)
olej (5ml) 

przyprawy (sól, pieprz, czosnek)



 



 

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Przyprawiamy i podsmażamy do miękkości. Następnie dorzucamy kiełki fasolki mung i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aż kiełki będą miały żywy zielony kolor. Tak przyrządzone kiełki można potraktować jako dodatek do obiadu lub jako bazę pod inne danie, jako składnik potrawek z ryżu, kaszy itp. lub przykładowo farsz do omletów.



Wartość energetyczna całej potrawki z kiełków – 125kcal 



 

7 komentarzy:

  1. Super! Teraz już wiem co zrobię jutro do obiadu! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale trudne.. co to niby za potrawa, podsmażone kiełki hahah

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow Madzia ! Znowu coś nowego! Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Że też są ludzie, którym sprawia przyjemność pisanie takich płytkich komentarzy. Trzeba mieć mało interesujące życie, aby czerpać przyjemność z wyśmiewania innych. Współczuję (hahaha)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile trzeba mieć czasu, że go nie szkoda na takie głupie komentarze, pozazdrościć :) Bo ja czasem w połowie przestaje czytać takie coś, bo szkoda mi życia :)

      Usuń
  5. To po prostu pisał ktoś, kto nie zna idei tego bloga. Nie chodzi tu o stopień skomplikowania przepisu, a jedynie podpowiedź co mozna zrobić. Ja zawsze kiełki "żarłam" na surowo i z chęcią spróbuję na ciepło, bo nigdy na to nie wpadłam. Oczywiście, że nie będę drukować przepisu i zachowywac proporcji, bo sądzę, że tu chodzi o pomysł, a nie przepis. Ja w każdym razie dziękuję za pomysł, z pewnościa spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. no tak ciężko wpaść no pomysł, żeby podsmażyć na oleju o.O

    OdpowiedzUsuń