logo

logo

piątek, 16 maja 2014

Omlet z kiełkami mung





Składniki:
1 mała cebula (50g)
kiełki fasolki mung (100g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka słodka)



 

 



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dorzucamy kiełki fasolki mung i całość jeszcze chwilę dusimy, aż kiełki będą miały żywy zielony kolor. Przekładamy kiełki z cebula do miski i po przestudzeniu wbijamy 1 jajko. Dokładnie mieszamy i wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną małą patelnię. Dla pewności można patelnię posmarować pędzelkiem kroplą oliwy, wtedy omlet zachowa wygląd i nie będzie przywierał. Dusimy omlet pod przykryciem, aż jajka się zetną. Najlepiej smakuje z pikantnymi sosami na bazie pomidorów.



Wartość energetyczna omleta – 130kcal