logo

logo

środa, 4 czerwca 2014

Babka zebra

Babka zebra wcześniej przeze mnie wstawiana była w wersji dietetycznej, dla niektórych zbyt sucha. No ale wszystkiego mieć nie można. Teraz w celach porównawczych wersja bardziej mokra, z olejem, dlatego też bardziej kaloryczna. 

Składniki na część jasną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (150g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (70ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na część ciemną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (130g)
kakao (20g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (60ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


Przygotowanie:
Przygotowujemy 2 miski na dwa kolory ciasta. Do każdej wlewamy odmierzoną ilość mleka i oleju, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodatkowo do jednej miski dodajemy przesiane kakao (wtedy nie będzie grudek), a do drugiej olejek waniliowy.

Przygotowujemy formę na babkę. Jeśli jest silikonowa, nie trzeba nic z nią robić, tradycyjną lepiej posmarować odrobina oleju i wysypać manną lub bułką tartą.

Warstwy lejemy na zmianę, po 1-2 łyżki białego, potem ciemne, nierównomiernie, wtedy powstanie nam ładny wzór zebry.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (opcja piekarnika góra-dół). Po godzinie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być suche w środku, jeśli nie jest, to jeszcze chwilę pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi 16 porcji.



Wartość energetyczna całej babki zebry – 3225kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/16 babki) – 200kcal




Dla porównania 1 porcja dietetycznej babki zebry z tego przepisu – 90kcal

10 komentarzy:

  1. Lubię zebrę, dodatkowo to ciasto zawsze robi wrażenie a jest bardzo łatwe w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda! Nigdy nie piekłam zebry w formie babki, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jak ja dawno nie jadłam zebry! Jak dobrze, że weszłam na to stronę. No, to już wiem jakie będzie ciasto na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, naprawdę dawno nie piekłam zebry więc to dobry moment aby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam ,wygląda pysznie ,na pewno spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babkę zebrę jak i sernik tego typu wręcz uwielbiam, polecam pozostałym bo smakuje genialnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja poproszę o przepis na ten sernik.

      Usuń
  7. Lato za oknem, a ostatni przepis, to babka. Czy już brak pomysłów na nowe dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 900 przepisów to nie mało, a o nowościach nie myślę, bo nie mam na to czasu. Był czas na tworzenie bazy przepisów, teraz życie blogowe przeniosło się na maila i na odpisywanie tym, którzy chcą wsparcia. Jakieś 2 godziny dziennie. Przepisów jest wystarczająco.

      Usuń
    2. Brawo Magdo :) Jak ktoś chce to znajdzie bardzo dużo dla siebie :) w zeszłym roku 15 kg schudłam na twoich przepisach, potem przesadziłam z ćwiczeniami (za dużo ćwiczyłam i dietę opuściłam, bo słabo mi było). Tamte kilogramy nie wróciły, ale do zgubienia zostało jeszcze 15. Od wczoraj zaczęłam na poważnie gotować z tobą na nowo. Już się czuje lżejsza :) Do tego ćwiczenia spokojniej, zaczęłam przygodę z jogą :)

      Usuń