Babka zebra wcześniej przeze mnie wstawiana była w wersji dietetycznej, dla niektórych zbyt sucha. No ale wszystkiego mieć nie można. Teraz w celach porównawczych wersja bardziej mokra, z olejem, dlatego też bardziej kaloryczna.
Składniki na część jasną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (150g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (70ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku waniliowego
Składniki na część ciemną:
mleko (125ml)
mąka pszenna (130g)
kakao (20g)
cukier (100g)
olej rzepakowy (60ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Przygotowujemy 2 miski na dwa kolory ciasta. Do każdej wlewamy odmierzoną ilość mleka i oleju, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodatkowo do jednej miski dodajemy przesiane kakao (wtedy nie będzie grudek), a do drugiej olejek waniliowy.
Przygotowujemy formę na babkę. Jeśli jest silikonowa, nie trzeba nic z nią robić, tradycyjną lepiej posmarować odrobina oleju i wysypać manną lub bułką tartą.
Warstwy lejemy na zmianę, po 1-2 łyżki białego, potem ciemne, nierównomiernie, wtedy powstanie nam ładny wzór zebry.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (opcja piekarnika góra-dół). Po godzinie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być suche w środku, jeśli nie jest, to jeszcze chwilę pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi 16 porcji.
Wartość energetyczna całej babki zebry – 3225kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/16 babki) – 200kcal
Dla porównania 1 porcja dietetycznej babki zebry z tego przepisu – 90kcal