Składniki:
mleko (100ml)
drożdże (20g)
cukier (10g)
mąka (180g+20g)
1 jajko (60g)
masło (20g)
1 łyżeczka soli
ser typu feta light (150g)
suszone pomidory (25g)
papryka słodka lub chili do posypania
mleko (100ml)
drożdże (20g)
cukier (10g)
mąka (180g+20g)
1 jajko (60g)
masło (20g)
1 łyżeczka soli
ser typu feta light (150g)
suszone pomidory (25g)
papryka słodka lub chili do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy, żeby wszystkie składniki się związały, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie. Jak już będzie w miarę jednolite, to polewamy je roztopionym masłem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wyciągamy, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na 1cm, mniej więcej prostokąt o wymiarach 35x20cm. Na rozwałkowane ciasto układamy ser typu feta pokrojony w kostkę, suszone pomidory (wcześniej namoczone w wodzie, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły). Można też dodać świeże zioła lub papryczkę chili, wedle uznania. Całość zawijamy w roladę. Kroimy ślimaczki o grubości ok. 1,5-2cm i układamy na blaszce na papierze do pieczenia, dość blisko siebie. Zostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po wierzchu można posypać słodką lub ostrą papryką.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy, żeby wszystkie składniki się związały, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie. Jak już będzie w miarę jednolite, to polewamy je roztopionym masłem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wyciągamy, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na 1cm, mniej więcej prostokąt o wymiarach 35x20cm. Na rozwałkowane ciasto układamy ser typu feta pokrojony w kostkę, suszone pomidory (wcześniej namoczone w wodzie, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły). Można też dodać świeże zioła lub papryczkę chili, wedle uznania. Całość zawijamy w roladę. Kroimy ślimaczki o grubości ok. 1,5-2cm i układamy na blaszce na papierze do pieczenia, dość blisko siebie. Zostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po wierzchu można posypać słodką lub ostrą papryką.
Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane. Pieczywo najlepiej smakuje na ciepło, można poszczególne porcje odrywać od reszty, a nie kroić. Z podanych proporcji wychodzi 20 porcji.
Wartość energetyczna całego pieczywa – 1340kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/20 pieczywa) – 65kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/20 pieczywa) – 65kcal