Składniki:
kasza bulgur sucha (100g)
1 cebula (100g)
1 papryka czerwona (200g)
2 ząbki czosnku
świeże chili
suszone pomidory (25g)
natka pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego (25g)
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Suchą kaszę bulgur lekko solimy, zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 część kaszy, 2 części wody, przykrywamy i czekamy około 15 minut aż wchłonie całą wodę.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całość lekko solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno pokrojony) i posiekane chili. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego i wsypujemy gotową kaszę bulgur. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
Wartość energetyczna całej potrawki – 525kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 175kcal