Składniki:
ciasto francuskie (275g)
soczewica brązowa sucha (200g)
1 duża cebula (100g)
pieczarki (250g)
pomidory suszone (50g)
serek kanapkowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
1 jajko do posmarowania
ziarna do posypania
ciasto francuskie (275g)
soczewica brązowa sucha (200g)
1 duża cebula (100g)
pieczarki (250g)
pomidory suszone (50g)
serek kanapkowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
1 jajko do posmarowania
ziarna do posypania
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, zazwyczaj wystarczy 45-60 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec odparowujemy wodę i wrzucamy na patelnię przestudzoną soczewicę. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, serek kanapkowy i przyprawiamy. Całość dokładne mieszamy, w razie potrzeby można dodać więcej serka – jego zadaniem jest scalić nadzienie, żeby się za bardzo nie rozsypywało. Farsz wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, z tej gramatury ciasta wychodzą 32 małe prostokąty. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami, w moim przypadku czarnym sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 220st, wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy około 10 minut, aż będą złote na wierzchu. Po wyciągnięciu, jeszcze na ciepło, każdy prostokąt rozdzielamy na dwie części (na spód i wierzch) i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasto nadziewamy farszem z soczewicy i podajemy na zimno. Z podanych proporcji wychodzi 32szt.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, zazwyczaj wystarczy 45-60 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec odparowujemy wodę i wrzucamy na patelnię przestudzoną soczewicę. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, serek kanapkowy i przyprawiamy. Całość dokładne mieszamy, w razie potrzeby można dodać więcej serka – jego zadaniem jest scalić nadzienie, żeby się za bardzo nie rozsypywało. Farsz wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, z tej gramatury ciasta wychodzą 32 małe prostokąty. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami, w moim przypadku czarnym sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 220st, wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy około 10 minut, aż będą złote na wierzchu. Po wyciągnięciu, jeszcze na ciepło, każdy prostokąt rozdzielamy na dwie części (na spód i wierzch) i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasto nadziewamy farszem z soczewicy i podajemy na zimno. Z podanych proporcji wychodzi 32szt.
Wartość energetyczna całego ciasta francuskiego – 1100kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 1000kcal
Wartość energetyczna 1 przekąski (przy 32szt) – 65kcal