logo

logo

poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z czerwonej soczewicy




Składniki:
soczewica czerwona sucha (100g)
por (300g)
papryka czerwona (200g)
oliwa (10ml)
sok z ½ cytryny
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)



 

 
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Następnie dodajemy do niej por pokrojony w drobne paski (zarówno części zielone jak i białe) oraz wrzucamy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę.

W kubeczku przygotowujemy sos do sałatki: wlewamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce około godzinę przed podaniem.



Wartość energetyczna całej sałatki – 570kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 190kcal




12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kingo łucjo mam pytanie.Czy wypróbowałaś któryś z wielu przepisów, które niezmiennie komentujesz:'"wyglada apetycznie".:)Jeśli napiszesz komentarz po wypróbowaniu przepisu to będzie SUPER.

      Usuń
  2. Swietny przepis! Jutro kupuje soczewicei juz wiemco bedejadlalrzez kolejne dwa dni na podwieczorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, z chęcią spróbuję tego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda, tylko niestety ja bym musiała pora wyrzucić, bo po nim to 2 dni cierpienia mam, straszne wzdęcia.... A bardzo go lubie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak byś go porządnie sparzyła?

      Usuń
  5. super pomysł. a soczewica leży i się prosi by ją użyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta sałatka nie tylko ładnie wygląda, jest również smaczna i zdrowa;)
    Zrobiłam ją dzisiaj na kolację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za fajny rzeczowy komentarz. (przepis WYPRÓBOWANY)

      Usuń
  7. Ja będę jutro robić tą sałatkę

    OdpowiedzUsuń