logo

logo

wtorek, 16 grudnia 2014

Dynia zapiekana z wędzonym łososiem


Składniki:
dynia (500g)
łosoś wędzony na zimno (100g)
sok z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

Składniki na sos szpinakowy:
szpinak rozdrobniony (100g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
mleko (150ml)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)



Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Szpinak drobno siekamy, a jeśli używamy mrożonego, to rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody. Do garnka wrzucamy rozdrobniony szpinak, przyprawy, wsypujemy czubatą łyżeczkę mąki i mieszamy. Następnie wlewamy zimne mleko i mieszając czekamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.

Dynię obieramy i kroimy na cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypujemy przyprawami i pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez 15 minut. Po tym czasie powinna zmięknąć. Na wierzch dyni układamy kawałki łososia i polewamy sosem szpinakowym. Zapiekamy jeszcze przez ok. 10 minut. 



Wartość energetyczna całej dyni z łososiem i sosem – 420kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 dyni) – 210kcal





4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Nie próbowałam jeszcze połączenia łososia z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, mam z własnego ogrodu dynię Hokkaido, którą (jako jedyną z dyń można jeść ze skórą) więc zrobię to danie

    OdpowiedzUsuń