logo

logo

wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik z rodzynkami i żurawiną




Składniki:

4 jajka (240g)
cukier (90g)
ser biały mielony (500g)
½ budyniu waniliowego (20g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (30g)
żurawiny suszone (30g)






Przygotowanie:
W misce umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier, żółtka i suchy budyń z proszkiem do pieczenia. Następnie przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy małymi porcjami zmielony biały ser.

Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy około 1/3 masy serowej i posypujemy rodzynkami i żurawinami. Następnie lejemy kolejne 1/3 masy i wsypujemy pozostałe suszone owoce. Wszystko przykrywamy trzecią warstwą masy serowej. Sernik pieczemy w temperaturze 180st. Około 1h10minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku aż do wystygnięcia. Kroimy i podajemy po schłodzeniu w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.





Wartość energetyczna całego sernika makowego – 1550kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 130kcal



8 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik uwielbiam jak na w środku bakalie.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię sernika z rodzynkami, ale moja mama uwielbia :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wypróbowałam, jest przepyszny. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, jak najwięcej tak fantastycznych przepisów, z których korzystam od roku. Z pomocą dietetyka (musiałam mieć bat nad sobą) i Pani przepisów oraz porad schudłam ponad 60 kg.Dziękuję i pozdrawiam. Danusia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest piękny wynik. zachęcam do wysłania zdjęć do naszej Galerii.

      Usuń
    2. Wow ! Cudownie.Gratuluje.

      Usuń
  4. Może z bakaliami nie ale jak bym tak dodała np brzoskwiń? mogłoby być dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mokre, obawiam się, że może zrobić się zakalec, bo to delikatny "mokry" sernik.

      Usuń