logo

logo

piątek, 23 stycznia 2015

Krokiety z ryżem


Składniki na ciasto naleśnikowe:

mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60ml)
mąka pszenna (150g)
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Na patelnię nalewamy warstwę ciasta, na krokiety lepiej odrobinę więcej, żeby naleśniki nie były zbyt cienkie i nie pękały podczas zawijania. Z podanych proporcji wychodzi 10 naleśników na krokiety.



Składniki na farsz:
ryż suchy (100g)
por (250g)
ogórki kiszone(200g)
przyprawy (sól, pieprz)
olej do posmarowania krokietów (10ml)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Por drobno siekamy w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy z przyprawami pod przykryciem. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Naleśniki rozkładamy na blacie, farsz z ryżu nakładamy równomiernie i zawijamy każdego naleśnika w formę krokieta. Wszystkie krokiety układamy na blaszce na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch krokietów smarujemy pędzelkiem niewielką ilością oleju. Całość zapiekamy w temperaturze 180st ok. 30 minut. Można włączyć termoobieg lub przypiekanie z góry, wtedy będzie szybciej. Wszystkie składniki w farszu są już ugotowane wcześniej, więc czas pieczenia zależy od naszych upodobań, czy chcemy mieć bardziej czy mniej spieczone krokiety. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.



Wartość energetyczna jednego suchego naleśnika – 75kcal

Wartość energetyczna całego farszu – 430kcal

Wartość energetyczna 1 krokieta z farszem – 130kcal



11 komentarzy:

  1. ciekawy przepis :)
    ja do farszu bym jeszcze dodała rybę wędzoną, może dlatego ze taką jadam sałatkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tą rybką! Jak będę robić to spróbuje własnie od razu z rybą. Albo z kurczakiem ;)

      Usuń
  2. nie jadłam nigdy - zapisuje przepis wiec

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba przepis na farsz. U nas zawsze robi się krokiety z pieczarkami i cebulką i żadnych innych nigdy nie jadłam. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj jeszcze z farszem z białej kapusty na pomidorowo,z przepisu Magdy,rzecz jasna!Rewelacja!!!

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nieźle to wygląda :) mój mąż lubi krokiety, chyba zrobię mu niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie. U mnie w mieście jest naleśnikarnia z przepysznymi naleśnikami i nie tylko na słodko ale mnóstwo propozycji naleśników typowo obiadowych np.ze szpinakiem i wędzonym łososiem,z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym (no ten dodatek trochę kaloryczny),z nadzieniem ruskim,z kaszą gryczaną ,z polędwiczkami w sosie z grzybów,z warzywami itd.Może ktoś się zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Farsz super, ale naleśniki koszmar po 8 nieudanych rzuciłam to w kąt, i zrobiłam zapiekankę;/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie krokiet kojarzą się głównie z nadzieniem mięsnym bądź z kapustą kiszoną :) Czy takie z ryżem czy kaszą (o których pisano w komentarzu) to nie jest trochę tak jakby jeść pszenny chleb z żytnim :)? Anonimowy, a co nie tak wyszło z tymi naleśnikami, że aż tyle razy musiałaś je robić? Może za mało mąki ?

    OdpowiedzUsuń