logo

logo

wtorek, 20 stycznia 2015

Kotlety cebulowe z indyka





Składniki:

mielone z indyka (500g)
cebula (250g)
2-3 ząbki czosnku
1 jajko (60g)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
bułka tarta (20g)





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, przyprawiamy, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pilnujemy, żeby cebula nie przywarła – mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą w razie potrzeby. Po przestygnięciu przekładamy cebulę do miski, dodajemy surowe jajko i miksujemy wszystko blenderem. Następnie dodajemy mięso mielone z indyka, posiekana natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie całość mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i lekko obsypujemy bułką tartą. Smażymy na małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna całej masy na kotlety – 925kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta – 60kcal



16 komentarzy:

  1. To cos dla mnie dobrze że zaobserwowałam bloga hihi:)na deitke zapisuje ten przpeisik

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna alternatywa dla wieprzowych ,których po prostu nie lubię ... te zachęcają mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj kupiłam mielone z indyka! :) Czytasz w moich myślach :) Uwielbiam Twoje przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no dobra czyli prosze mi odpwiedziec na pytanie maz ktory pracuje dosc ciezko w prac moze dostac 3 takie klopsiki plus kapusta pekinska z marchewka plus 1/3 ryzu czy nei zaduzo bedzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie za dużo, a jak jeszcze pracuje ciężko, to nie ma się co martwić.

      Usuń
  5. i to jest coś dla mnie :) pozdrawiam i biegnę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda a jaką surówkę masz podaną na zdjęciu do tych świetnych kotlecików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakaś taka z kapusty, marchewki, kukurydzy i koperku.

      Usuń
  7. Podeślę przepis mamie, uwielbia indycze mięso. Od swojego dietetyka dowiedziała się, że jest one zdrowe, mniej kaloryczne niż większość mięs nam znanych i dostępnych. No i przyznam, w smaku też jest świetne. A cebulka, oj lubię. Trudno jej nie lubić, potrafi nadać smak każdej potrawie, często jej używam.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo świetny przepis, kotleciki połączone z dobrymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem do tego buraczki i człowiek jest spełniony podczas jedzenia obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze przecież to raj w gębie takie pyszne kotleciki właśnie z ziemniaczkami i koperkiem. Nie musi być tam dla mnie masła wystarczy, że będzie dobra sałatka do tego i już jest naprawdę jak w niebie. Pyszności właśnie takie dania powinny isię pojawiać, na każdym kulinarnym blogu częściej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, zamiast bułki tartej dałam otręby:) Pyszne, świetne są Pani przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja się zastanawiam, żeby je upiec w piekarniku. Jak myślisz Magdo?

    OdpowiedzUsuń