logo

logo

piątek, 2 stycznia 2015

Zupa krem z pietruszki




Składniki (na garnek 2,5l):
pietruszka korzeń (500g)
seler (100g)
1-2 jabłka (200g)
natka pietruszki
1 domowa kostka warzywna
grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka na 1 porcję)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.



Przygotowanie:
Pietruszkę i seler obieramy, kroimy na cząstki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy pod przykryciem, aż pietruszka i seler będą miękkie. Po przestygnięciu dodajemy obrane ze skórki i wydrążone jabłka (200g po obraniu). Wszystko miksujemy blenderem na krem i przyprawiamy do smaku. Można podać z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.




Wartość energetyczna całej zupy – 365kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) bez grzanek – 75kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z grzankami – 145kcal


8 komentarzy:

  1. Taka zupa krem z grzaneczkami mmmy....pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku - bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa właśnie zjedzona, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie zupa nie smakowała.Trzeba lubić smak pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, córka nie ruszy, syn leje dokładkę. Takie życie, że każdy lubi co innego.

      Usuń