logo

logo

czwartek, 19 lutego 2015

Sałatka z batatów


Składniki:
fasola sucha (50g)
papryka czerwona (150g)
ogórki konserwowe (150g)
1 mała cebula (50g)
natka pietruszki
koperek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki octu balsamicznego
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)





Przygotowanie:
Fasolę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju fasoli, więc najlepiej korzystać ze wskazówek na opakowaniu lub z własnego doświadczenia.
Batata gotujemy w mundurku, około 20-30 minut. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, koperek i czosnek, wlewamy ocet balsamiczny, mieszamy z przyprawami – z czosnkiem, solą, pieprzem. Porcjami dodajemy pokrojonego batata, co jakiś czas mieszając, żeby był obtoczony zieleniną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę, ogórki konserwowe i ugotowaną fasolkę. Sałatkę dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.




Wartość energetyczna całej sałatki – 530kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 175kcal



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię bataty! W sałatkach czy pieczone. Kolejny genialny w swej prostocie przepis zapodałaś, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega zachęcająco :) Przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka rewelacyjna! Aż dziw, że taki słodki ziemniak po dodaniu kilku składników tak wyśmienicie smakuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bataty lubię od niedawna i nie znam jeszcze wielu przepisów, dlatego Twoja sałatka przyciągnęła moje oko. Fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetnie, kolorowo wygląda ta sałatka :) Niby ziemniak słodki a pasuje do takiej niesłodkiej kompozycji jak ulał. Ja się coraz bardziej przekonuję to tego rodzaju ziemniaków. Szkoda, że ich cena jest o wiele, wiele wyższa niż tych "tradycyjnych", ale chyba wolę zjeść dwa słodkie niż kilo zwykłych. Jako, że batatowych przepisów u Ciebie coraz więcej - czekam z niecierpliwością na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam widzę, że i tu na blogu już wiosna powoli puka. Naprawdę świetnie jest wykonana ta sałatka. Aż tak się chce ją jeść, a może i szkoda bo tak ładnie wygląda. Nigdy w swoim życiu nie jadłem batatów więc tym bardziej mnie to interesuje, jak one smakują. Na czasie postaram się ich spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ciekawości przeczytałem ten wpis bo nie wiedziałem co to te bataty :) ale ciekawe ciekawe co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham bataty. A najbardziej w fornie dietetyczntych frytek z piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ona mega, przepiękne kolory zachęcają do spróbowania. Dodaje do zakładek.

    OdpowiedzUsuń