logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek jaglano-jogurtowy z czekoladą z daktyli

Przepis konkursowy, autorka: Asia 

Składniki na spód:
mąka ze zmielonej kaszy jaglanej (80g)
mąka orkiszowa pełnoziarnista (10g)
mąka kukurydziana (10g)
otręby pszenne (5g)
ksylitol (1 płaska łyżka)
zimne masło (30g)
proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
jogurt naturalny (1 łyżka)
1 małe żółtko




Składniki na masę:
jogurt grecki (50g)
czekolada gorzka (15g)
cukier puder (5g)


Składniki na mus z daktyli:
daktyle suszone (25g)
kakao (5g)

Dodatki do dekoracji:
rodzynki i żurawina (5g)
płatki migdałowe (5g)




Przygotowanie:
Mąki, otręby i ksylitol mieszamy, dodajemy pokrojone masło i proszek do pieczenia. Rozcieramy aż powstanie kruszonka. Mieszamy z jogurtem, wbijamy żółtko. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę, następnie umieszczamy ciasto w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, formujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 18-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurt wykładamy na sitko z gazą, odcedzamy przez ok. 6 godzin. Odlewamy wodę. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy roztopioną, wystudzoną czekoladę i cukier, miksujemy na małych obrotach. Chwilę czekamy, żeby masa trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na kruchy spód.

Daktyle i kakao miksujemy blenderem na gładką masę. Wykładamy partiami na wierzch mazurka. Ciasto dekorujemy według uznania.




19 komentarzy:

  1. Szkoda, że jest to tak niesamowicie czasochłonny przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Panie i tak to nie Pański czas.... a mazurek apetyczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mimo, że moja dieta jest bardzo restrykcyjna, planuję takowy sobie upiec, dam znać jak wyszło :D Już w kościach czuję forsujący trening aerobowy by to wszystko spalić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda i ma moc odżywczych składników!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwy kulinarny majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zjawiskowo. Na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Żałuję, że dopiero teraz, tak wzglednie pozno trafiłem na Twojego bloga :) Marnowalem czas na innych, by predzej, czy pozniej stwierdzic, ze nie warto poswiecac czas im kolokwialnie piszac wypocinom. W Twoich wpisach jest jednak to cos, czego brakuje innym, dlatego tez tak chetnie się do nich wraca :) Przynajmniej mi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Madzia ! Kiedy będzie coś nowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siedzę w ogrodzie i pielęgnuję trawę i moje 120 sadzonek petunii :)

      Usuń
  10. Super! Przepis przerósł moje oczekiwania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam bardzo fajnie wygląda ten mazurek. Nie wiem w sumie jak smakuje kasza jaglana z daktylami w jednym zestawie. Przepis taki nowoczesny jak, dla mnie. Będzie trzeba tego spróbować bo na razie nic nie mogę, o tym mazurku napisać, ponieważ nigdy tych składników w jednym cieście nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  12. A w moim przypadku nie wyglądał rewelacyjnie, ale smakował po prostu fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i łatwy w przygotowaniu! Przepis trafił do mojego zbioru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Madzia kiedy beda jakies nowe przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten przepis jest po prostu pycha! Czekam na nowe. A najważniejsze jest to, że ta potrawa jest bardzo dietetyczna idealna dla osób zainteresowanych sportem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis na pewno wykorzystam na zbliżające się święta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Będę musiała znaleźć czas, muszę go upiec na święta! Fantastyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń