logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek z ricottą

Przepis konkursowy, autorka: Justyna Kozera


Składniki na spód:
mąka pszenna razowa, typ 2000 (120g)
zarodki pszenne (50g)
2 żółtka (40g)
1 jajko (60g)
jogurt grecki (60-80g)
stewia (40g)

Składniki na masę:
ser ricotta (250g)
1 żółtko (20g)
stewia (15g)
aromat migdałowy
1 łyżka kakao (10g)

Dodatki do dekoracji:
orzechy włoskie
migdały

Przygotowanie:
Do miski dajemy mąkę pszenną razową i zarodki pszenne, mieszamy. Dodajemy stewię, jajko, żółtka oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto. Ciasto uformowane w kulę chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do formy, np. na tartę. Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. W międzyczasie miksujemy ser ricotta z żółtkiem, stewią, kakao i aromatem. Masę przekładamy na ostudzony spód, następnie dekorujemy według uznania. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.



3 komentarze:

  1. Mazurek z ricotta brzmi wyjątkowo pysznie. Przyznam, że chyba już taki jadłam i smakował mi bardziej niż te tradycyjne mazurki, które zawsze piekła moja babcia jednak i druga, oraz moja mama. Smak był jakiś taki jednocześnie bardziej wyrazisty, ale zarazem w pewien sposób delikatniejszy. To bardzo ciekawe doznanie smakowe. Polecam wypróbowanie takiego przepisu wszytskim smakoszom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ja natomiast nie jadłem jeszcze takiego mazurka więc można powiedzieć, że wszystko przede mną. Mało tego ja nie próbowałem nawet ricotty więc absolutnie nie wiem jak ona smakuje. Jednak mam zamiar się dowiedzieć. I ten mazurek zrobię jak będzie jakaś odpowiednia okazja pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe - muszę spróbować tego cuda :-)

    OdpowiedzUsuń