logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek z białego maku

Przepis konkursowy, autorka: Uka


Składniki na spód:
mąka żytnia pełnoziarnista (100g)
płatki owsiane (50g)
olej rzepakowy (30ml)
mleko (30ml)
cukier brązowy (45g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
biały mak (150g)
1 jajko (60g)
cukier (40g)
olej rzepakowy (20ml)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 kropel aromatu migdałowego
szczypta soli

Dodatki do dekoracji:
cukier puder (100g)
1 łyżka wody
kilka kropel oleju
uprażone pestki słonecznika, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki lub inne bakalie

Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy ciasto (ciasto może mieć nieco sypką konsystencję) i wykładamy nim spód tortownicy (o średnicy 20 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 min. Odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i ostudzimy. Jajko miksujemy z cukrem, olejem, proszkiem, aromatem. Dodajemy mak i miksujemy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, następnie studzimy.

Cukier puder rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną oleju i wodą. Posmarować wierzch mazurka przygotowaną polewą. Posypujemy słonecznikiem.



2 komentarze:

  1. Ile tych mazurków...wiem, że już po świętach ale ja nie jadam pewnych rzeczy tylko w określonym czasie, ale wtedy kiedy nam na nie ochotę. A mazurka w tym roku za dużo nie pojadłem za to tutaj przepisów sporo i każdy wygląda smakowicie !Ale ten najbardziej przykuł moją uwagę, tylko zastanawiam się skąd mam wziąć biały mak ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam widzę, że na tym blogu jest bardzo dużo mazurków. Świetnie, ponieważ bardzo mnie to cieszy. Jak będzie okazja, żeby zrobić sobie mazurek to na pewno skorzystam z, któregoś z twojego przepisu bo widzę, że naprawdę co jak co, ale do pieczenia masz bardzo duży talent. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń