logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek z masą daktylowo-jabłkową

Przepis konkursowy, autorka: Kamila


Składniki na spód:
mąka kukurydziana (200g)
2 łyżki miodu (50g)
olej kokosowy (50ml)
1 płaska łyżeczki soli
3 łyżki lnu mielonego (30g)

Składniki na masę:
daktyle (150g)
1 jabłko (200g)
sok z połówki cytryny
pół szklanki wody

Dodatki do dekoracji:
płatki migdałowe
daktyle

Przygotowanie:
Len mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy z nich ciasto. Odstawiamy na około pół godziny w zimne miejsce. Blaszkę (keksówkę lub blaszkę 24x24cm) wykładamy pergaminem i rozprowadzamy w niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.

Suszone daktyle i obrane, wydrążone oraz pokrojone na kawałki jabłko umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 125ml wody i sok z połowy cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Mus wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i przyozdabiamy według uznania.



2 komentarze:

  1. Czy w piekarniku z termoobiegiem też ma być taka sama temperatura?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego mazurka i nigdy nie miałam piekarnika bez termoobiegu, więc nie pomogę, bo bym strzelała :)

      Usuń