logo

logo

piątek, 9 października 2015

Mus śliwkowy

 


Składniki:
śliwki (1kg)
cukier (30g)
sok z cytryny



 




 
Przygotowanie:
Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy się rozpadną dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze jakiś czas, żeby odparować ewentualny nadmiar wody. Na koniec dodajemy cukier – ilość uzależniona jest od gatunku śliwek. Gorący mus wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy słoiki grubym kocem lub ręcznikiem i zostawiamy na dobę. Z kilograma śliwek (waga razem z pestkami) wychodzą 3 słoiki o pojemności około 250ml. Zakładając, że po ugotowaniu i odparowaniu części wody otrzymamy 750g musu, można przyjąć, że jego kaloryczność wynosi 75kcal/100g. 

5 komentarzy:

  1. Zrobiłam. Przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystałam go do deseru z jogurtem i odrobiną bezy.Pycha.

      Usuń
  2. I ja zrobię bo śliwki wyjątkowo obrodziły w tym roku a powideł narobiłam już całe mnóstwo. Mus, tak sobie wyobrażam będzie świetnym dodatkiem zimą do np. jogurtu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam z 5 kg, dając jedynie tylko 6 łyżek cukru, czyli na całość 72 g. Śliwki były dojrzałe, więc i słodkie. Pychota, będzie świetnym dodatkiem do jogurtu i dietetycznych deserów. Wyszło mi 12 słoików 0,33.

    OdpowiedzUsuń