logo

logo

poniedziałek, 12 października 2015

Potrawka ziemniaczana z kalafiorem





Składniki:
ziemniaki (300g)
kalafior (300g)
cebula (100g)
suszone pomidory (30g)
świeże chili
pół łyżeczki kurkumy
przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
świeże i suszone zioła



 

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Surowego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę soli, kurkumę, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekane świeże chili, pokrojone drobno suszone pomidory, świeże zioła i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. 



Wartość energetyczna całej potrawki – 395kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawki) – 195kcal 




 

5 komentarzy:

  1. hmm, kalafior mnie wzdyma, ale.. chyba ślinka mi pociekła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki!
    Swietne jesienne danie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam na obiad, ale strasznie się rozciapciało, chyba za dużo wody;-(*

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłem, w sumie takie nic z niczym, ale przynajmniej się zapycha. Na dietę nienajgorsze. ;-)

    OdpowiedzUsuń