logo

logo

środa, 14 października 2015

Pizza z cukinią

Składniki na ciasto:
mąka pszenna (150g)
woda (100ml)
drożdże (15g)
pół łyżeczki soli
olej (5ml)

Dodatki:
serek wiejski (150g)
suszone pomidory (25g)
cukinia (300g)
2 ząbki czosnku
olej (10ml)
przyprawy (zioła suszone, sól, pieprz)




Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je kilka minut, a pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę oleju. Wtedy ciasto powinno nam ładnie odchodzić od dłoni. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na silikonową formę i formujemy na kształt pizzy. Zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
 

W tym czasie do miski wrzucamy serek wiejski, jeśli trafi nam się zbyt lejący najlepiej odsączyć nadmiar śmietanki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do serka i mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie wstążki. Następnie wrzucamy ją do osobnej miski, dodajemy suszone zioła, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Każda wstążka cukinii powinna być dobrze obtoczona w przyprawach.

 







Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na nie serek wiejski z pomidorami, a na wierzch cukinię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i przypiekanie z góry. 




Wartość energetyczna całej pizzy – 940kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 pizzy) – 315kcal 



14 komentarzy:

  1. Wygląda oryginalnie i na pewno jest smaczne :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ! Wygląda super zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka pszenna? To chyba nie będzie dietetyczna pizza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupujesz suszone pomidory? bo jakoś nigdzie ich nie mogę spotkać, Anka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka jest średnica tej foremki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda wspaniale. Zrobię ją w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. PYCHOTA! ja dodałam na jednej połowie ser żółty a na drugiej mozarellę więc była taka a'la 3 sery :) właśnie pochłonęłam kawałek - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała odsłona pizzy!Cieszę się, że zamieszcza Pani również przepisy dla wegetarian.Czekam na kolejne inspiracje.Pozdrawiam.Luiza

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, smak wyborny, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis! było pyszne! Miła odmiana na diecie:)

    OdpowiedzUsuń