logo

logo

piątek, 18 grudnia 2015

Zapiekanka z soczewicą

 



Składniki:
ziemniaki (300g)
soczewica brązowa sucha (150g)
chleb pełnoziarnisty (75g)
mleko (150g)
cebula (150g)
1 jajko (60g)
oliwa (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)



 

Przygotowanie:
Soczewicę moczymy ok. 45-60 minut, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Pieczywo pełnoziarniste (chleb lub bułkę) rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.

Do miski wrzucamy przestudzoną cebulę, pieczywo z mlekiem, surowe jajko i wszystko mielimy blenderem. Do zmielonej masy dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy, głównie sól i pieprz.

Naczynie na tartę smarujemy olejem, następnie układamy na dnie surowe ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wykładamy masę z soczewicą, przyprawiamy ziołami i zmielonym chili. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. 



Wartość energetyczna całej zapiekanki – 1230kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 310kcal 





10 komentarzy:

  1. fajny przepis już myślę kiedy go wykorzystać na obiadek z mężem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow i to az 3 przepisy. Cudownie. A danie wyglada bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Czy można zrobić też zapiekankę z zielonej soczewicy? I czy można prosić o przepis na surówkę ,która znajduje sie obok tej zapiekanki. Wygląda przepysznie:)Pozdrawiam i dziękuję.Gocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z zielonej, nawet z czerwonej, choć przy niej będzie nieco inna konsystencja, ale na pewno smak równie dobry. Surówka z kapusty jest na pewno w dziale surówek, być może lekko odbiegać jakimś składnikiem, ale tam coś znajdziesz podobnego.

      Usuń
  4. Everything is very open with a very clear clarification of the issues.

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdo, woli przypomnienia - czy waga produktów w Twoich przepisach (np. 300g ziemniaków) to waga przed obróbką (obieranie) czy waga netto? Dzięki za info, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś mi się zagubiło to pytanie. Waga po obraniu.

      Usuń