logo

logo

piątek, 18 marca 2016

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

 


Składniki:
ziemniaki (500g)
szpinak rozdrobniony (150g)
cebula (150g)
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (50ml)
2-3 ząbki czosnku
chili
przyprawy (sól, pieprz)


 




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. Wszystko wrzucamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy rozdrobniony szpinak i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy jogurt naturalny i dodajemy ostudzony szpinak z cebulą. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną wylewamy do formy. Formę można posmarować odrobiną oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut, po tym czasie można włączyć na 10 minut przypiekanie z góry. 



Wartość energetyczna całej zapiekanki – 670kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 zapiekanki) – 335kcal



 

16 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Magdo, chyba jest błąd w kaloryczności tej zapiekanki, ponieważ cała ma 670 kcal to 1/3 zapiekanki powinna wynosić ok. 225 kcal, a nie 335 kcal. Chyba, że wartość energetyczna 1 porcji to 1/2 zapiekanki??? Rafał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne ze błąd, miało być 1/2. Dziękuję i poprawię!

      Usuń
  3. Właśnie zjadłam na obiad i przyznaje,że bardzo mi smakowało-maślanka do popicia i nic lepszego nie trzeba.DZIĘKUJE

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak jest fantastyczny. Nie rozumiem ludzi, którzy go nie lubią :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia, mozesz mi taka zrobic w Wielki Piatek i to czerwone z fasolka tez! Mniam! [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy może być szpinak mrożony? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem prawie pewna, że w przepisie chodzi o szpinak mrożony.
    "Dodajemy rozdrobniony szpinak i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody." Po pierwsze wydaje mi się, że na opakowaniu mrożonego szpinaku jest napisane "rozdrobniony", a po drugie w świeżym nie ma wody, którą trzeba odparować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie:) Przepis chyba nie jest karkołomny, więc zabieram się za jego wykonanie. Mam nadzieję, że już niedługo zapiekanka stanie na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie - jaka jest wielkość foremki w której piekłaś zapiekankę? :) Pozdrawiam, Anka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam, niestety nie mój smak... może powinnam poszaleć bardziej z przyprawami,sama nie wiem ... :) Anka

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis , wyszło przepysznie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteśmy grupą prywatnych inwestorów z ponad 10-letnim doświadczeniem w dziedzinie kredytów i inwestycji. Jesteśmy podając wszystkie kredyty we wszystkich obszarach € 5000 do € 5.000.000. Ustawić okres spłaty, a stopa procentowa wynosi 2%. Zaletą jest to, że u nas można dostać kredytu w ciągu 24 godzin, a zaczniesz płacić od czwartego miesiąca po uzyskaniu kredytu. Aby uzyskać więcej informacji, proszę skontaktować się z nami poprzez e-mail: lavignedupuit@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobry przykład na to że można zjeść smacznie i zdrowo, chyba każdemu z Nas o to chodzi. Ciekawy przepis, podziękowania dla autora za wpis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam wszystkie składniki w domu. Czas wypróbować tą zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń