logo

logo

wtorek, 15 marca 2016

Potrawka z fasolą jaś



 
Składniki:
fasola jaś sucha (100g)
buraki (200g)
pomidory (500g)
1 ząbek czosnku
chili
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)

 



Przygotowanie:
Fasolę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Buraki gotujemy w mundurkach, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pomidory, buraki i fasolę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.




Wartość energetyczna całej potrawki – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 165kcal 


 

4 komentarze:

  1. Na pewno pychota :) Uwielbiam biała fasolkę , ja bym do tego dodała jeszcze czerwoną soczewicę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Trochę przypomina mi fasolkę po bretońsku, ale taką o ładniejszym kolorze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam.Zamiast fasoli użyłam zielonej soczewicy.Reszta bez zmian.Mega warzywny gulasz,a soczewica złudnie przypomina w smaku mięso.Bardzo smaczna odmiana!Polecam!Monika

    OdpowiedzUsuń