logo

logo

wtorek, 26 kwietnia 2016

Kasza gryczana z pieczarkami





Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
pieczarki (250g)
cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

 






Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do niej pokrojone na plasterki pieczarki. Wszystko trzymamy na ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, na końcu przyprawiamy. Pieczarki powinny być lekko chrupkie, dlatego solimy je pod sam koniec, żeby nie puściły soków. Danie możemy podać na dwa sposoby, czyli tak jak na zdjęciu lub dodać kaszę do pieczarek i cebuli i wymieszać wszystko na patelni. 



Wartość energetyczna całej kaszy gryczanej z pieczarkami – 435kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kaszy) – 145kcal 


 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę gryczaną :) jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy grupą prywatnych inwestorów z ponad 10-letnim doświadczeniem w dziedzinie kredytów i inwestycji. Jesteśmy podając wszystkie kredyty we wszystkich obszarach € 5000 do € 5.000.000. Ustawić okres spłaty, a stopa procentowa wynosi 2%. Zaletą jest to, że u nas można dostać kredytu w ciągu 24 godzin, a zaczniesz płacić od czwartego miesiąca po uzyskaniu kredytu. Aby uzyskać więcej informacji, proszę skontaktować się z nami poprzez e-mail: lavignedupuit@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę gryczaną!! I do tego podane są kalorie :) Super. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z przepisu koleżanki:
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-pieczarek/
    wyszedł wyśmienity. A ,że sama go zajadam, to część zamroziłam, po rozmrożeniu chyba nawet lepszy, na obiad się nadaje na ciepło.
    Troszkę zmieniłam proporcje, bo dałam mniej kaszy.
    Pozdro Mariola

    OdpowiedzUsuń
  5. co ja co, ale kaszagryczana najlepej smakuje właśnie z pieczarkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyprõbowałam z małymi modyfikacjami. Do pieczarek dodałam dwie łyżki jogurtu a dla syna przesmażyłam kilka kawałków polędwicy wieprzowej. No i oczywiście do każdej porcji był ogórek kiszony. Wyszło pyszne jedzonko. To pierwszy zrealizowany przepis ale już wiem, że będę zaglądać częściej. :-)

    OdpowiedzUsuń