logo

logo

niedziela, 17 kwietnia 2016

Risotto z brokułem i suszonymi pomidorami



kładniki:
ryż Arborio suchy (100g)
cebula (50g)
pomidory suszone (25g)
brokuł (250g)
1-2 ząbki czosnku
1 domowa kostka warzywna (opcjonalnie)
1,5-2 szklanki wywaru z warzyw lub wody
oliwa (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)


  

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, suchy ryż i mieszamy tak, żeby każde ziarnko było otoczone oliwą. Prażymy ryż kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż i cebula będą szkliste. Następnie dodajemy odrobinę wywaru z warzyw (lub wody z przyprawami), a kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to tak długo, aż ryż będzie gotowy, czyli zgodnie z prawidłami „al dente”. Na oko proporcja jest taka, że na jedną część ryżu dodajemy 3 części płynu. Najważniejszy jest mały ogień i małe porcje wywaru (nie wlewamy od razu całości). Czas przygotowania ryżu, to około 15 minut. Do gotowego ryżu dodajemy ugotowanego wcześniej brokuła, pokrojonego na drobne cząstki oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystko mieszamy i przyprawiamy. 



Wartość energetyczna całego risotto – 590kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 risotto) – 195kcal


 
 
Ryż do risotto, taki prawdziwy – duże ziarna i obłe kształty. Ja posiadam Ryż Arborio Ekologiczny z Bakaliowego e-sklepu BadaPak.pl. Zgodnie z opisem na stronie sklepu ryż pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, co potwierdzone jest certyfikatem. Ryż Arborio jest produktem lekkostrawnym i nie zawiera cholesterolu ani glutenu.

Jak poczytacie o sposobie przygotowania risotto, to wszędzie mowa o podstawowym elemencie przygotowania tego ryżu, czyli o bulionie wołowym, drobiowym lub warzywnym. Ja traktuję ten ryż w sposób dietetyczny, czyli robię wywar z domowej kostki warzywnej. W wersji szybkościowej używam po prostu wody z przyprawami i z suszonymi warzywami. Być może niektórzy uważają, że to profanacja, ale ja stwierdzam, że ryż przygotowany w takiej wersji jest po prostu bardzo smaczny. 

Wartości odżywcze w 100g ryżu (suchego):
wartość energetyczna 355 kcal
białko 6,58g
węglowodany 79,27g
tłuszcze 1,40g 

6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o tym gatunku ryżu. Zaciekawił mnie. Chyba zamówię go na przetestowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja już wróciłam z zakupów, heh... a w lodówce zabłąkanego brokuła nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie wypróbuje ,wygląda smacznie a ja lubie takie danka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam risotto, akurat ostatnio też robiłam z dodatkiem suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  5. A pomidory z oliwy czy takie suszone suche? :-)

    OdpowiedzUsuń