Składniki:
ryż Arborio
suchy (100g)
1 cebula
(100g)
oliwki (50g)
suszone
pomidory (25g)
papryka
konserwowa (100g)
natka
pietruszki
oliwa (10ml)
ocet winny
(5ml)
przyprawy
(sól, pieprz)
Przygotowanie:
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,
suchy ryż i mieszamy tak, żeby każde ziarnko było otoczone oliwą.
Prażymy ryż kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
ryż i cebula będą szkliste. Następnie dodajemy odrobinę wywaru z
warzyw (lub wody z przyprawami), a kiedy ryż wchłonie cały płyn
dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to tak długo, aż ryż będzie
gotowy, czyli zgodnie z prawidłami „al dente”. Na oko proporcja
jest taka, że na jedną część ryżu dodajemy 3 części płynu.
Najważniejszy jest mały ogień i małe porcje wywaru (nie wlewamy
od razu całości). Czas przygotowania ryżu, to około 15 minut. Do
gotowego ryżu dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory, paprykę
konserwową i posiekaną natkę z pietruszki. Danie dobrze jest lekko
zakwasić octem winnym lub 1-2 łyżkami zalewy z papryki, jeśli
jest domowej roboty.
Wartość
energetyczna całej potrawy – 630kcal
Wartość
energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 210kcal
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńo nie, ten spamer i tutaj dotarł :)
Usuńpyszności i to takie w sam raz dla mnie :P
OdpowiedzUsuńLadnie wyglada taki kolorowy ryz. Z oliwkami chyba jeszcze nie robilam. [TWSM]
OdpowiedzUsuńJesteśmy grupą prywatnych inwestorów z ponad 10-letnim doświadczeniem w dziedzinie kredytów i inwestycji. Jesteśmy podając wszystkie kredyty we wszystkich obszarach € 5000 do € 5.000.000. Ustawić okres spłaty, a stopa procentowa wynosi 2%. Zaletą jest to, że u nas można dostać kredytu w ciągu 24 godzin, a zaczniesz płacić od czwartego miesiąca po uzyskaniu kredytu. Aby uzyskać więcej informacji, proszę skontaktować się z nami poprzez e-mail: lavignedupuit@gmail.com
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu to muszę koniecznie skorzystać :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż w różnej postaci :)
OdpowiedzUsuńcieszę się z każdego wegańskiego dania, jaki tutaj znajduję :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mam tak samo :D
UsuńPrzepis wygląda na prosty w przygotowaniu:) Jeśli nie dziś to na pewno jutro ryż w takiej formie zagości na moim stole.
OdpowiedzUsuńkocham to połączenie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam,pycha
OdpowiedzUsuń