logo

logo

poniedziałek, 16 maja 2016

Ryż z oliwkami i suszonymi pomidorami




Składniki:
ryż Arborio suchy (100g)
1 cebula (100g)
oliwki (50g)
suszone pomidory (25g)
papryka konserwowa (100g)
natka pietruszki
oliwa (10ml)
ocet winny (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, suchy ryż i mieszamy tak, żeby każde ziarnko było otoczone oliwą. Prażymy ryż kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż i cebula będą szkliste. Następnie dodajemy odrobinę wywaru z warzyw (lub wody z przyprawami), a kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to tak długo, aż ryż będzie gotowy, czyli zgodnie z prawidłami „al dente”. Na oko proporcja jest taka, że na jedną część ryżu dodajemy 3 części płynu. Najważniejszy jest mały ogień i małe porcje wywaru (nie wlewamy od razu całości). Czas przygotowania ryżu, to około 15 minut. Do gotowego ryżu dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory, paprykę konserwową i posiekaną natkę z pietruszki. Danie dobrze jest lekko zakwasić octem winnym lub 1-2 łyżkami zalewy z papryki, jeśli jest domowej roboty.



Wartość energetyczna całej potrawy – 630kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 210kcal



13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. o nie, ten spamer i tutaj dotarł :)

      Usuń
  2. pyszności i to takie w sam raz dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ladnie wyglada taki kolorowy ryz. Z oliwkami chyba jeszcze nie robilam. [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy grupą prywatnych inwestorów z ponad 10-letnim doświadczeniem w dziedzinie kredytów i inwestycji. Jesteśmy podając wszystkie kredyty we wszystkich obszarach € 5000 do € 5.000.000. Ustawić okres spłaty, a stopa procentowa wynosi 2%. Zaletą jest to, że u nas można dostać kredytu w ciągu 24 godzin, a zaczniesz płacić od czwartego miesiąca po uzyskaniu kredytu. Aby uzyskać więcej informacji, proszę skontaktować się z nami poprzez e-mail: lavignedupuit@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tego przepisu to muszę koniecznie skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za pomysł na pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ryż w różnej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cieszę się z każdego wegańskiego dania, jaki tutaj znajduję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wygląda na prosty w przygotowaniu:) Jeśli nie dziś to na pewno jutro ryż w takiej formie zagości na moim stole.

    OdpowiedzUsuń