Składniki:
kapusta czerwona (1kg)
cebula (150g)
sok z ½ cytryny lub łyżka octu winnego
cukier (15g)
oliwa (10ml)
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby połowa kapusty była nad powierzchnią wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po upływie 1 godziny kapusta powinna być już miękka, jeśli nie, to można gotować trochę dłużej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kapusty razem z przyprawami i cukrem. Dokładnie mieszamy, gotujemy około pół godziny na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy wodą, żeby kapusta nie przywarła do dna garnka.
Wartość energetyczna całej kapusty – 485kcal
Wartość energetyczna jednej porcji (1/4 kapusty) – 120kcal
Kapustę drobno siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby połowa kapusty była nad powierzchnią wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po upływie 1 godziny kapusta powinna być już miękka, jeśli nie, to można gotować trochę dłużej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kapusty razem z przyprawami i cukrem. Dokładnie mieszamy, gotujemy około pół godziny na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy wodą, żeby kapusta nie przywarła do dna garnka.
Wartość energetyczna całej kapusty – 485kcal
Wartość energetyczna jednej porcji (1/4 kapusty) – 120kcal