logo

logo

wtorek, 21 marca 2017

Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem



Składniki:
ziemniaki (500g)
serek wiejski (150g)
rzodkiewki (150g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)










Przygotowanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce na bardzo cienkie plasterki, wykładamy nimi foremki do muffinek tak, aby w środku zostało nam miejsce na twarożek i lekko solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
W trakcie pieczenia szykujemy twarożek z pokrojonymi rzodkiewkami i świeżo posiekanym szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Po upieczeniu wyciągamy ziemniaczane koszyczki z foremek i wypełniamy twarożkiem. Z podanych ilości wychodzi 8 porcji.




 















 
Wartość energetyczna koszyczków ziemniaczanych - 385kcal

Wartość energetyczna twarożku - 170kcal

Wartość energetyczna 1 koszyczka z nadzieniem - 70kcal 



10 komentarzy:

  1. Mniam! [TWSM] a czy bardzo sie rozwalaja w trakcie jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, je się oburącz, bez użycia sztućców. Ja miałam czysty talerz, dzieci jakby nie wlepiały oczu w tv i by pilnowały talerza też może by nic nie zgubiły :) Generalnie ziemniaki raczej stanowią konstrukcję sztywną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowności... Prześlicznie wyglądają, na pewno takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Fajnie, że z prostych składników można przygotować tak smaczny i zarazem ładny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka sama cieknie! dla mnie idealne bezapelacyjnie. Kwintesencja wiosny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy na zimno są smaczne? Nadawałyby się do bufetu imprezowego?

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne. Myślę, że wykorzystam ten pomysł na przyjęciu urodzinowym córki. Dzieciaki będą zachwycone! :)

    OdpowiedzUsuń