logo

logo

piątek, 24 marca 2017

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami




Składniki:
pieczarki (150g)
cebula (100g)
ziemniaki (1kg)
marchew (200g)
2 jajka (120g)
oliwa (15g)
przyprawy (gałka muszkatołowa, sól, pieprz, chili)





Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z odrobiną soli. Surowe ziemniaki i marchew trzemy na tarce. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy dwa surowe jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy, dość dużej, żeby zapiekanka była raczej płaska. Pieczemy w temperaturze 180st około 1 godzinę. W zależności od tego jaka wyszła wysokość naszej zapiekanki czas można skrócić lub wydłużyć. Zapiekanka będzie gotowa, gdy z wierzchu będzie rumiana i przypieczona.









Wartość energetyczna całej zapiekanki - 1140kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) - 285kcal


8 komentarzy:

  1. Haha, niskokaloryczna 'pizza' :) [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo tych ziemniaków... dodałam jedną paprykę, zobaczymy co wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój przepis jest genialny! Taka zapiekanka to jest dopiero rarytas! No ale musiałam na https://nierdzewna-fabryka.pl kupić sobie specjalne naczynie do przygotowywania jej bo ciężko by mi było robić to na patelce. Nie mniej jednak genialny smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka szerokość formy do tarty?

    OdpowiedzUsuń