logo

logo

środa, 8 marca 2017

Pieczona pietruszka

Niezbyt skomplikowany przepis, ale nie wpadłam na to wcześniej, dlatego się z Wami dzielę. Pietruszkę nacinamy co 0,5cm. Posypujemy dowolnymi przyprawami, w moim przypadku była to sól, papryka słodka, papryka chili, lubczyk, rozmaryn, 2 ząbki czosnku. Pietruszkę polewamy odrobiną oliwy, nie więcej niż 5ml. Całość zawijamy w folię i pieczemy na termoobiegu w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę i 15 minut. Pietruszka ma być miękka i lekko przypieczona, więc w przypadku mniejszych czas będzie krótszy. Ja miałam pietruszkę ok. 300g. Piekłam jedną na próbę, przy okazji włączonego piekarnika z inną potrawą, ale już wiem, że powtórzę to w najbliższym czasie w ilości dla całej rodziny.



Wartość energetyczna pietruszki – 38kcal/100g
 
 

19 komentarzy:

  1. Nie sądziłam, że to może być aż tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. W UK je sie pasternak (parsnip - bo pietruszki korzeniowej nie uswiadczysz) pokrojony w slupki, upieczony tak, jak piekloby sie ziemniaczki na obiad - mniam! [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  3. To samo mozna zrobic z jakimikolwiek warzywami korzennymi. Bardzo sa tak smaczne bataty czy marchewka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest Pani okropna ;) Tworzy tak proste i smaczne dania, że człowiekowi aż głupio... bo sam na to nigdy nie wpadł:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo pomyślałem. Cały dzień człowiek siedzi i się zastanawia co ugotować i zazwyczaj kończy się na standardowym kotlecie z pyrami a tu takie cuda proste powstają!!

      Usuń
  5. Dzięki Madziu za pomysł na pietruszkę ,nie cierpię jej ,ha ha ,ale z czosnkiem pojem i walnę inne warzywka do pieczenia .Juz nawet buraczki pieczone zaakceptowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no ja nie wiem czy to by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiesz dopouki nie sprubujesz :)

      Usuń
    2. Droga Sandro ,moja córka mi podpowiedziala o pieczonych warzywach ,buraczki , bataty .A jak raz zrobiłam je w Niemczech mojej podopiecznej to byla zachwycona że można tak smacznie zjeść i bez mięsa do tego czasem można włożyć pod koniec pieczenia paluszki rybne ,jak ktoś nie lubi samych warzyw ,tylko trzeba posmarować oliwą leciutko ,jedna łyżeczka na 1 kg warzyw wystarczy i czosneczek ,on nadaje smaku warzywkom i nie są mdłe

      Usuń
  7. muszę się przerzucić na takie zdrowe rzeczy !

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja znam smak pieczonej pietruszki - piekę ją razem z marchewka pokrojone w słupki, doprawione solą i pieprzem, z wyciśniętym czosnkiem i odrobiną masła (o zgrozo- masło, ale wtedy nie byłam na diecie), zawinięte w folię razem z łososiem - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pierwszy rzut oka sądziłem że to zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmmmmmm jakie pysznosci , musze zone takie cos zrobic i sie pochwalic co znalazlem w internecie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Sprobuje zrobic dzisiaj to na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pychotka wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń