Niezbyt skomplikowany przepis, ale nie wpadłam na to wcześniej, dlatego się z Wami dzielę. Pietruszkę nacinamy co 0,5cm. Posypujemy dowolnymi przyprawami, w moim przypadku była to sól, papryka słodka, papryka chili, lubczyk, rozmaryn, 2 ząbki czosnku. Pietruszkę polewamy odrobiną oliwy, nie więcej niż 5ml. Całość zawijamy w folię i pieczemy na termoobiegu w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę i 15 minut. Pietruszka ma być miękka i lekko przypieczona, więc w przypadku mniejszych czas będzie krótszy. Ja miałam pietruszkę ok. 300g. Piekłam jedną na próbę, przy okazji włączonego piekarnika z inną potrawą, ale już wiem, że powtórzę to w najbliższym czasie w ilości dla całej rodziny.
Wartość energetyczna pietruszki – 38kcal/100g
Wartość energetyczna pietruszki – 38kcal/100g